x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turkmenistanul îşi ridică un Palat al Fericirii

Turkmenistanul îşi ridică un Palat al Fericirii

de Sînziana Stancu    |    14 Apr 2009   •   00:00

Peste Turkmenistan a început să sufle vântul întineririi. Preşedintele acestei ţări închise din Asia Centrală a semnat o serie de aprobări pentru ridicarea unor edificii pentru comunitate, în valoare de peste un miliard de dolari.

Clădirile pentru care preşedintele Gurbanguli Berdimukamedov a semnat deja hârtiile, hotărât să scoată banii din visterie, vor fi toate construite în Capitala ţării, Achkabad. Cea mai spectaculoasă dintre ele, el puţin potrivit planurile, se anunţă a fi "Palatul Fericii", o clădire special ridicată pentru tinerii care se căsătoresc. Pentru contrucţia palatului se vor aloca pete 133 de milioane de dolari, potrivit jurnalului oficial, "Turkmenistan Neutre".

PROIECT TURCESC
Grupul turc BPT Polimeks a obţinut contracte de peste 200 de milioane de dolari în cadrul acestor proiecte, care prevăd şi construirea a 2.000 de camere de hotel în Capitala turkmenă.

Noul anunţ al preşedintelui ţării intervine după cel făcut săptămâna trecută, legat de construirea unui sat olimpic ­ de fapt, a unei staţiuni pentru sporturi de iarnă ­ în valoare de 1 miliard de dolari, cu toate că nu este prevăzut ca această ţară deşertică să găzduiască vreo ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă în următorii ani.

MANIA LUI NIAZOV
Berdimukamedov calcă pe urmele predecesorului său, defunctul Saparmurat Niazov, sub al cărui regim s-au ridicat în Turkmenistan tot soiul de edificii fantastice, grandioase, ostentative, în timp ce populaţia îndură foamea şi sărăcia.

Totuşi, actualul preşedinte este mai ponderat decât Niazov, suprimând, imediat după ce a venit la putere, unele dintre obiceiurile cele mai bizare şi chiar caraghioase din perioada de afirmare al cultului personalităţii a predecesorului său.

×
Subiecte în articol: externe