x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu UE !

Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu UE !

de Marina Constantinoiu    |    21 Noi 2013   •   16:10
Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu UE !

Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a summitului european de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov, publicat joi pe site-ul Guvernului de la Kiev, relatează AFP.

Acest decret ordonă “suspendarea procesului de pregătire a acordului de asociere între Ucraina şi UE' pentru a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană”.

Textul propune, totodată, crearea unei comisii tripartite între Ucraina, Rusia şi UE privind comerţul, şi “relansarea dialogului activ cu Rusia şi ceilalţi membri ai Uniunii Vamale”, conduse de Moscova, care invită Ucraina să facă parte din Uniune de mai multe luni, explică France Presse.

Decizia Guvernului de la Kiev intervine după ce Parlamentul ucrainean a respins, în cursul dimineţii  de joi, toate proiectele de lege ce permiteau rezolvarea cazului Timoşenko, solicitate de Uniunea Europeană înainte de summitul de la Vilnius, unde era preconizată semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina.

Aflat într-o vizită la Viena, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că ţara sa va continua să meargă pe calea spre Uniunea Europeană.

Parlamentul de la Kiev, dominat de partidul preşedintelui Victor Ianukovici, a respins mai multe proiecte ale legii, care i-ar fi permis fostului premier Iulia Timoşenko să meargă la tratament medical în străinătate. Nu este îndeplinită astfel o ultimă condiţie pusă de Bruxelles pentru semnarea documentelor.

Partidul Regiunilor, al preşedintelui Viktor Ianukovici, majoritar în Legislativul de la Kiev, nu a participat la vot, un gest aşteptat după ce în ultimele zile a calificat proiectele ca fiind "imperfecte".

Au fost prezenţi, în schimb, în sală emisarii europeni: fostul şef al statului polonez, Alexander Kwasniewski şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox.
Dezbaterile au fost aprinse, iar France Presse relatează că deputaţii opoziţiei au strigat: "Ruşine".

După eşecul votului de joi, opoziţia i-a cerut, din nou, preşedintelui Ianukovici să o graţieze pe Iulia Timoşenko, aflată în închisoare din 2011.

Dacă Ucraina ar semna Acordurile de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, s-ar deschide, astfel, calea spre o posibilă integrare europeană a acestei foste republici sovietice, iar pentru cei 45 de milioane de locuitori ai ţării s-ar liberaliza regimul vizelor de călătorie în Uniunea Europeană. Prin semnarea Acordului, Ucraina ar putea primi asistenţă financiară de la Bruxelles.

Alternativa prezentată de Moscova, care se opune semnării documentelor, este Uniunea vamală Rusia - Belarus - Kazahstan.

În plus, Preşedinţia rusă a avertizat în mod deschis autoritătile de la Kiev că semnarea acordurilor cu Uniunea Europeană va însemna o catastrofă financiară, iar Moscova nu va întinde nici o mână de ajutor, relatează RRA.

Într-o replică dată la începutul săptămânii, cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia că Rusia nu are decât de câştigat din modernizarea şi întărirea economiilor ţărilor aflate la răsărit de Uniunea Europeană.

Ea a mai afirmat că Bruxelles-ul oferă apropiere politică şi integrare economică, dar nu se poate vorbi despre un parteneriat unilateral.

×
Subiecte în articol: ucraina acord asociere uniunea europeana