x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina cere Canadei peste 80.000 de rachete CRV7, care ar urma să fie distruse

Ucraina cere Canadei peste 80.000 de rachete CRV7, care ar urma să fie distruse

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2024   •   18:00
Ucraina cere Canadei peste 80.000 de rachete CRV7, care ar urma să fie distruse
Sursa foto: Hepta

Kirilo Budanov, şeful structurii de Informaţii Militare din Ucraina, a cerut Canadei să transfere Kievului peste 80.000 de rachete CRV7 care ar urma să fie distruse, potrivit www.monitorulapararii.ro, care citează Pravda Ukrainska.

Budanov a transmis că rachetele CRV7 ar putea fi folosite în atacurile ucrainene din elicoptere sau de la sol împotriva tancurilor şi artileriei ruseşti.

Încă nu este clar dacă Ottawa va accepta, însă Budanov a transmis că problema a fost discutată cu canadienii. Cu toate acestea, rachetele CRV7 sunt destul de vechi (produse în anii 1970-1980 şi scoase din serviciu la începutul anilor 2000), iar oficialii canadieni se tem că acestea ar putea fi periculoase pe câmpul de luptă şi chiar şi pentru a fi transportate.

Despre preocupările canadienilor, Budanov a spus că şi ucrainenii „sunt îngrijoraţi” de acest aspect.

Pentru Canada, trimiterea acestor rachete, deşi periculoasă, ar fi mai ieftină decât acordarea unui ajutor militar sub formă de echipamente noi sau chiar decât distrugerea rachetelor.

Un politician canadian chiar a punctat acest lucru: „Este timpul pentru mai puţine vorbe şi mai multă acţiune. În prezent, forţele armate canadiene au un stoc de 83.000 de rachete CVR7 pe care guvernul Trudeau vrea să le scoată din uz. Ucraina a cerut guvernului să-i furnizeze aceste rachete. În loc să pună canadienii să plătească milioane de dolari pentru a scoate din uz rachetele, conservatorii cer guvernului Trudeau să le dea ucrainenilor să le folosească pentru a-şi apăra suveranitatea”, a spus Pierre Poilievre, membru al Partidului Conservator.

Canada a mai promis, anterior, că va trimite Ucrainei sisteme de apărare sol-aer NASAMS în valoare de 406 milioane de dolari, însă acestea încă nu au ajuns în Ucraina. La un an de la această promisiune, Canada susţine că a plătit deja guvernul SUA pentru aceste sisteme, care ar urma să fie transferate ucrainenilor.

Ucrainenii se află într-o situaţie disperată. Cererea către Canada a fost făcută în contextul în care UE nu a reuşit să trimită muniţia promisă Kievului, iar SUA încă are blocat în Congres ajutorul pentru Ucraina şi pentru Israel. Muniţia este esenţială pentru ucraineni pe câmpul de luptă, mai ales că ruşilor le furnizează Coreea de Nord lovituri de artilerie, astfel că folosesc în jur de 10.000 de lovituri pe zi, în timp ce ucrainenii folosesc doar 2.000.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rachete CRV7 canada ucraina