x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina încearcă să recupereze bunurile plasate în bănci elveţiene de apropiaţii fostului preşedinte Ianukovici

Ucraina încearcă să recupereze bunurile plasate în bănci elveţiene de apropiaţii fostului preşedinte Ianukovici

de Agerpres    |    18 Aug 2014   •   19:47
Ucraina încearcă să recupereze bunurile plasate în bănci elveţiene de apropiaţii fostului preşedinte Ianukovici

Ucraina a trimis săptămâna aceasta trei cereri de asistenţă judiciară reciprocă Elveţiei, în vederea recuperării bunurilor pe care apropiaţi ai fostului preşedinte Viktor Ianukovici le-ar deţine pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, informează AFP.

"În timpul verii, am primit trei cereri de asistenţă juridică reciprocă din partea Ucrainei, (cereri) ce vizează anturajul lui Ianukovici, însă nu şi pe fostul preşedinte", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Oficiului Federal pentru Justiţie (OFJ), Folco Galli.

"În prezent suntem în stadiul analizării formale a acestor cereri", mai exact OFJ examinează "acceptabilitatea cererii în ceea ce priveşte forma", a adăugat Galli.

Dacă se va dovedi, în cadrul viitoarelor proceduri penale, că bunurile sunt într-adevăr de origine ilicită, acestea vor putea fi restituite Ucrainei după condamnarea penală a fostului preşedinte ucrainean şi a membrilor anturajului său.

Până în prezent, Elveţia a îngheţat aproape 190 de milioane de dolari care ar avea legătură cu preşedintele destituit Ianukovici şi cu cercul său de apropiaţi, au anunţat, la începutul lui iunie, autorităţile elveţiene.

Berna a publicat, la 28 februarie, o ordonanţă pentru îngheţarea bunurilor aparţinând lui Ianukovici şi anturajului său apropiat, inclusiv fiul său Aleksandr.

Aleksandr Ianukovici, a cărui avere este estimată la peste 500 de milioane de dolari, a înfiinţat, la sfârşitul lui 2011, la Geneva, Marko Trading, o societate specializată în vânzarea de cărbune ucrainean. 

×
Subiecte în articol: viktor ianukovici