x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina ramane si fara carbunele din Rusia

Ucraina ramane si fara carbunele din Rusia

de Dan Constantin    |    25 Noi 2014   •   10:29
Ucraina ramane si fara carbunele din Rusia

Livrarile de carbune din Rusia au fost stopate, a anuntat ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan. Acesta a confirmat oficial o situatie reala deja de cateva zile, semnalata public de companiile ucrainene importatoare de carbune rusesc.

Ucraina se confrunta cu o noua situatie dificila in conditiile ponderii de 40 la suta a carbunelui in balanta energetica.Extractia interna este localizata in mare masura - 70 la suta - in regiunea Donbas, controlata de separatistii rusi. Potrivit unei analize Stratfor, carbunele din Donbas ajungea in Rusia si era reexportat in Ucraina,pentru a fi folosit in centralele din centrul si vestul tarii.

Oprirea acestui flux va crea rapid un dezechilibru in balanta energetica a Ucrainei ,de circa 4 milioane de tone doar pana la sfarsitul anului 2014, fiind asteptate restrictii la consumul industrial de electricitate sau la cel casnic.

Autoritatile de la Kiev au incercat sa preintampine aceasta situatie prin import de carbune din Africa de Sud, dar contractul de 1 milion de tone a fost blocat in urma unui scandal de coruptie legat de pretul ridicat al livrarii, de 112 dolari/ tona. Pretul carbunelui rusesc importat fiind de circa 91 de dolari /t .

Stratfor apreciaza ca oprirea exportului de carbune din Rusia in pragul iernii este o manevra pentru a presa autoritatile centrale sa negocieze direct cu separatistii probleme punctuale, cum ar fi deblocarea aeroportului din Donetk si a unui nod de comunicatie rutiera esential pentru circulatia in republica Donbas.
Analiza Stratfor un prezinta si caile alternative de compensare a carbunelui din Donbas sau din Rusia cu livrari posibile din Polonia, Romania sau Ungaria.

×