x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE acuză Rusia că foloseşte gazele naturale ca armă politică împotriva Ucrainei

UE acuză Rusia că foloseşte gazele naturale ca armă politică împotriva Ucrainei

de Agerpres    |    16 Iun 2014   •   20:25
UE acuză Rusia că foloseşte gazele naturale ca armă politică împotriva Ucrainei

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a acuzat luni Rusia că foloseşte împotriva Ucrainei sectorul energetic drept armă politică şi s-a pronunţat pentru un acord ruso-ucrainean care să asigure continuitatea furnizării gazelor independent de sancţiunile europene adoptate împotriva Moscovei, relatează agenţia EFE.

"Trebuie să fim în stare să ne dăm seama că Rusia foloseşte energia precum o armă, nu împotriva Uniunii Europene, ci evident împotriva Ucrainei, iar acest lucru este inacceptabil", a declarat Oettinger în discursul său inaugural rostit la Bratislava la Forumul Energetic European.

UE interpretează astfel într-o cheie politică decizia Moscovei de a sista furnizarea de gaze pentru Ucraina, după ce nu a ajuns la un acord cu guvernul de la Kiev pentru plata datoriilor acumulate de acesta din urmă.

Comisarul european a precizat că se vor purta în continuare discuţii pe canale bilaterale pentru a readuce Moscova şi Kievul la masa tratativelor.

"În ciuda dificultăţilor politice, cred că în chestiunea gazelor putem ajunge la un acord care să rămână în afara sancţiunilor", a indicat el referindu-se la sancţiunile adoptate de statele occidentale împotriva Rusiei după anexarea Crimeii.

×
Subiecte în articol: gunther oettinger gaze rusia