x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE înăsprește și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei

UE înăsprește și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei

22 Iul 2022   •   09:40
UE înăsprește și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a înăsprit și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, adoptând  măsuri suplimentare, a anunțat Consiliul European într-un comunicat de presă.

Noile măsuri, pe care UE le numește pachet de "menținere și aliniere", reprezintă o extindere a măsurilor anterioare și includ acum și exporturile de aur rusesc. Pachetul extinde, de asemenea, lista persoanelor și entităților care ar face obiectul unor potențiale înghețări de active.

"Interzicem efectiv cel mai important export al Rusiei după energie - aurul rusesc. De asemenea, extindem scutirea tranzacțiilor pentru produsele agricole și transferul de petrol către țări terțe. Pentru că UE își face partea sa pentru a se asigura că putem depăși criza alimentară globală iminentă. Depinde de Rusia să nu mai bombardeze câmpurile și silozurile Ucrainei și să nu mai blocheze porturile din Marea Neagră", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Pachetul de joi introduce o nouă interdicție "de a cumpăra, importa sau transfera, direct sau indirect, aur, dacă acesta provine din Rusia și a fost exportat din Rusia în UE sau în orice țară terță după aceea", se arată în comunicat. Interdicția se referă, de asemenea, la bijuterii.

Pachetul extinde lista de articole controlate, "care pot contribui la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate", se adaugă în comunicat.

Cu toate acestea, UE extinde o serie de scutiri pentru produse agricole și transportul de petrol către țări terțe "în vederea evitării oricăror potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică în întreaga lume", se arată în comunicat.

În mod similar, țărilor terțe și cetățenilor acestora care operează în afara UE nu li se va interzice să cumpere produse farmaceutice sau medicale din Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sanctiuni rusia