x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE îngrijorata de invalidarea alegerilor pentru Chisinau

UE îngrijorata de invalidarea alegerilor pentru Chisinau

07 Iul 2018   •   10:25
UE îngrijorata de invalidarea alegerilor pentru Chisinau

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) şi ambasadorii statelor membre ale UE la Chişinău au avut vineri, 6 iulie, o întrevedere cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi cu membri ai guvernului moldovean pentru a-i informa asupra poziţiei UE după invalidarea alegerilor pentru primăria municipiului, informează Radio Chişinău. 

 

Ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi de Comisarul european pentru vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în declaraţia lor comună, precum şi îngrijorările prezente în capitalele statelor membre provocate de faptul că decizia de invalidare şi modalitatea cum a fost luată aceasta privează cetăţenii Chişinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018. 

Cu această ocazie, a fost subliniată necesitatea ca autorităţile Republicii Moldova să găsească modalităţi democratice de a soluţiona această situaţie fără precedent. Au fost reamintite aşteptările UE ca autorităţile Republicii Moldova să garanteze independenţa justiţiei, conform angajamentelor internaţionale asumate, aceasta fiind unul dintre principiile-cheie ale statului de drept, un element crucial al democraţiei, îndelung aşteptat de către cetăţenii Republicii Moldova. 

UE şi statele sale membre vor urmări în continuare cu foarte mare atenţie procesul de reforme şi funcţionarea instituţiilor statului în Republica Moldova, precum şi implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova. 

Totodată, a fost reamintit anunţul Comisiei Europene, conform căruia până când nu vor fi îndeplinite precondiţionările politice legate de democraţie, statul de drept şi drepturile omului, plata primei tranşe din asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova va rămâne suspendată. 

Comisia Europeană a confirmat oficial săptămâna aceasta că acordarea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, ce trebuia să sosească în luna iulie, se amână din cauza deciziei Curţii Supreme de Justiţie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului. 

AGERRPES

×