x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima zi fara vize - Sarbii au facut coada la vama romaneasca

Ultima zi fara vize - Sarbii au facut coada la vama romaneasca

01 Iul 2004   •   00:00

Sarbii sunt foarte suparati pe decizia Guvernului roman de a introduce vize.

ANA ILIE

Este ca si cand, de astazi, cand intra in vigoare noua reglementare, are loc o mica apocalipsa economica: alimentele sunt mai ieftine la noi, piesele de schimb pentru Dacia, o masina raspandita in Serbia, nu se vor mai gasi.

DE DOUA ORI MAI IEFTIN. "Vin in Romania o data pe saptamana pentru a cumpara ulei, zahar, faina, pentru ca pretul acestor produse este de doua ori mai mic aici", a marturisit pentru agentia AFP Milan Petrovici, care statea la coada la frontiera ieri, ultima zi de intrare in Romania fara vize. Nu isi poate explica de ce tara noastra a introdus vize si este convins ca masura ii va afecta direct pe conationalii sai care traiesc la granita si care nu vor mai avea ocazia sa isi faca cumparaturile, asa cum se obisnuisera, in magazinele din Romania.

La mare cautare sunt si piesele de schimb pentru masinile Dacia.

Incepand de azi, sarbii care poseda o astfel de masina si au nevoie de piese de schimb trebuie sa plateasca 25 de euro pentru viza care le da permisiunea sa treaca granita. La fel vor trebui sa procedeze si sarbii care vor sa isi viziteze rudele din Romania, cheltuiala destul de mare in conditiile in care venitul mediu atinge abia 200 de euro lunar, iar rata somajului a depasit 30%.

O RAZA DE SPERANTA. Pentru cei ingrijorati de aceste aspecte, Ministerul roman de Externe are vesti imbucuratoare. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a precizat ca acest regim va fi doar un regim tranzitoriu. El spera ca, in cele din urma, Belgradul sa accepte propunerea partii romane, de a oferi locuitorilor din zona de frontiera vize cu intrari multiple pe perioada de un an, gratuite.
×
Subiecte în articol: externe