x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un Cernobil al zilelor noastre?

Un Cernobil al zilelor noastre?

de Anca Aldea    |    18 Iul 2007   •   00:00
Un Cernobil al zilelor noastre?
Sursa foto: STRINGER/RUSSIA/

Un tren care a deraiat in Ucraina a produs o catastrofă ecologică pe care vicepremierul de la Kiev a comparat-o cu tragedia de la Cernobil din 1986.

Un tren care a deraiat in Ucraina a produs o catastrofă ecologică pe care vicepremierul de la Kiev a comparat-o cu tragedia de la Cernobil din 1986.

Un tren care tranzita Ucraina venind din Kazahstan şi indreptăndu-se spre Polonia şi care transporta fosfor galben - o substanţă inflamabilă şi foarte toxică - a deraiat luni in jurul orei 17:40 in regiunea Lvov din vestul Ucrainei, aproape de graniţa cu Polonia. Cincisprezece vagoane s-au răsturnat, iar şase dintre ele au luat foc. Un nor de fum galben şi dens s-a format imediat in aer, suprafaţa lui ajungănd la circa 90 de kilometri pătraţi după cel mult 20 de ore de la accident. Cel puţin 20 de persoane au fost spitalizate ieri şi aproximativ 800 au fost evacuate din regiunea Lvov.

Consulul Romăniei la Cernăuţi, Romeo Săndulescu, a declarat ieri la Realitatea TV că in zonă nu există nici un romăn afectat, puţinii studenţi care urmează cursuri la Lvov aflăndu-se zilele acestea in vacanţă.

SECRETOMANIE. La Kiev, situaţia de criză este gestionată in spatele uşilor inchise. De altfel, in loc să fie anunţată imediat, ştirea deraierii a ajuns la urechile publicului abia ieri, in jurul prănzului. Fără să ofere vreo informaţie oficială vecinilor săi, autorităţile ucrainene acţionează in secret. Doar vicepremierul Ucrainei, Alexander Kuzmuk, a apreciat că accidentul de luni "poate reprezenta un pericol real pentru populaţie", aşa cum s-a intămplat şi in cazul Cernobilului.

ROMĂNIA. Deşi graniţa romănă se află la cel mult 250 de kilometri de locul accidentului petrecut luni după-amiază, ucrainenii au ales să păstreze aceeaşi notă de tăcere gravă cănd au fost contactaţi ieri de Ministerul Mediului de la Bucureşti, care a aflat de dezastru din presă.

Folosindu-se de puţinele informaţii pe care le deţineau ieri la prănz, experţii romăni au realizat o simulare care arată traiectoria ciupercii de praf. "Norul de fosfor din Ucraina nu ajunge in Romănia in următoarele 36 de ore", a declarat ieri intr-o conferinţă de presă Ioan Sandu, şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie. El a ţinut să precizeze că, dacă Romănia dispunea de toate datele (de exemplu, cantitatea de fosfor aflată in aer), se puteau face mai multe calcule şi pe termen mai lung.

Efecte la om

Substanţa transportată de trenul care a deraiat in Ucraina este foarte toxică, poate provoca arsuri şi are reactivitate mare. Potrivit Mediafax, substanţa se aprinde in aer la temperatura de 60 de grade Celsius. Unele surse susţin că este vorba de fosfor alb, substanţă care se prezintă ca o masă cristalină, transparentă, de consistenţa cerii. Expusă la lumină, se acoperă cu o pojghiţă de fosfor roşu, care o face să apară galbenă, numindu-se fosfor galben. Fosforul alb şi varianta galbenă pot provoca leziuni grave hepatice şi renale şi chiar decesul, potrivit literaturii de specialitate, a explicat pentru Mediafax rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Ecaterina Andronescu. Inhalat, fosforul alb poate provoca tulburări de ritm cardiac şi hipertensiune arterială.

×
Subiecte în articol: externe