x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un europarlamentar polonez a stârnit indignare în Parlamentul European comparând şomerii cu nişte "negri"

Un europarlamentar polonez a stârnit indignare în Parlamentul European comparând şomerii cu nişte "negri"

de Agerpres    |    16 Iul 2014   •   22:00
Un europarlamentar polonez a stârnit indignare în Parlamentul European comparând şomerii cu nişte "negri"

Un eurodeputat polonez de extremă-dreapta i-a comparat miercuri, în plenul Parlamentului European, pe şomerii tineri din Europa cu nişte "negri", stârnind indignarea reprezentanţilor stângii.

Monarhistul ultraliberal Janusz Korwin-Mikke, în vârstă de 72 de ani, a făcut aceste afirmaţii - în engleză - de la tribuna Parlamentului din Strasbourg, în cursul unei dezbateri consacrate locurilor de muncă pentru tineri, dorind să denunţe principiul salariului minim.

Atunci când o astfel de măsură a fost introdusă, în anii 1960, în Statele Unite, "patru milioane de persoane şi-au pierdut locul de muncă", a argumentat el.

"Au fost patru milioane de negri, dar în prezent noi avem 20 de milioane de europeni care sunt negrii Europei", a declarat Janusz Korwin-Mikke.

"Da, ei sunt trataţi ca nişte negri", a adăugat el, după care a afirmat că trebuie "distrus salariul minim şi distrusă puterea sindicatelor".

Într-un comunicat, membrii Grupului socialist din Parlamentul European (care numără 191 de deputaţi) şi-au exprimat indignarea în faţa acestei "insulte rasiste" şi i-au cerut deputatului polonez să îşi prezinte scuze ori să demisioneze.

Asemenea afirmaţii "constituie o insultă nu doar pentru cei care au o culoare diferită a pielii, ci şi pentru toţi cei care inspiră valorile europene ale demnităţii şi egalităţii", a comentat socialista italiană de origine congoleză, Cécile Kyenge, fostă ministru în cabinetul condus de Enrico Letta.

"Comportamentul lui Janusz Korwin-Mikke este un scandal politic şi o ruşine pentru acest Parlament. Îi cer să prezinte scuze ori să renunţe la mandat", a afirmat la rândul său socialistul austriac Jörg Leichtfried.

În cursul campaniei pentru alegerile europarlamentare, Janusz Korwin-Mikke a creat o polemică exprimându-şi părerea că, "probabil, Führerul celui de-al Treilea Reich nu era la curent cu exterminarea evreilor".

Partidul din care face parte, Congresul noii drepte poloneze (KNP), anunţă că doreşte "să dezmembreze UE din interior" pentru că, în opinia sa, reprezintă "un proiect comunist".

×
Subiecte în articol: parlamentul european rasism