x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un grec pentru linistea Irakului

Un grec pentru linistea Irakului

21 Apr 2004   •   00:00

Dupa ce puterea va fi predata irakienilor, SUA vor avea deja un nou trimis la Bagdad. Este vorba despre actualul ambasador al SUA la ONU, John Dimitri Negroponte, care are origini grecesti si ai carui stramosi au poposit si prin Romania.

John Dimitri Negroponte este un diplomat „experimentat, abil". „De aceea l-am rugat sa preia aceasta misiune foarte dificila in Irak. Nu ma indoiesc ca va fi in stare sa o duca la capat". Astfel a explicat luni seara presedintele George W. Bush nominalizarea lui Negroponte in functia de ambasador al SUA in Irak. In prezent, Negroponte este ambasadorul americanilor la ONU.

Treaba complicata

Nominalizarea in noul post urmeaza sa fie aprobata si de Senat. Oricum, Negroponte nu va ajunge in Irak mai devreme de sfarsitul lunii iunie, cand este asteptat transferul puterii de la Bagdad de la americani la irakieni. Chiar daca americanii nu vor mai fi oficial la putere, ei vor dicta multe dintre deciziile ce se vor lua la Bagdad. In acest context, Negroponte va prelua din atributiile actualului administrator interimar al Irakului, Paul Bremer. Viitorul ambasador va avea o treaba destul de grea, mai ales ca situatia se inrautateste in Irak, iar americanii par sa ramana fara aliati. Dupa Spania, Hondurasul a anuntat ca-si va retrage militarii din zona de conflict. Autoritatile thailandeze au dat de inteles ca ar putea proceda la fel.

Casa Alba este insa sigura ca Negroponte va rezolva toate problemele. Washingtonul se bazeaza si pe experienta diplomatica indelungata a acestuia. Demnitarul s-a nascut la Londra in urma cu 65 de ani si s-a dedicat carierei diplomatice in 1960. A avut misiuni in Asia, Europa si America Latina. Este un apropiat al secretarului american de stat, Colin Powell, si al sefului de la Pentagon, Donald Rumsfeld.

Negustorul din Galati

Negroponte este fiul unui armator greco-american. De altfel, familia Negroponte a poposit la un moment dat si in Romania, dupa cum s-a scris acum ceva timp. Mai exact, a poposit in zona Galati-Braila. Este cunoscut Odiseu Negroponte, boier aristocrat din secolul al XIX-lea, mare armator de nave si negustor cu origini grecesti. Tinea legatura cu negustori, in special de cereale, din toate porturile Mediteranei. Cu timpul, o data cu dezvoltarea economica a portului, familia a crescut in importanta, a acumulat averi si pamanturi, intemeind o adevarata oligarhie latifundiara.

Lavinia Tudoran, Ana Ilie


Ambasada din palat

De cum va sosi la Bagdad, Negroponte se va instala in fostul palat al dictatorului Saddam din capitala irakiana, acum sediul autoritatii provizorii a coalitiei. Palatul este una dintre cladirile care vor gazdui Ambasada SUA la Bagdad, cea mai mare misiune diplomatica din lume, care va numara nici mai mult, nici mai putin de 3.000 de angajati. Dintre acestia, 700 pana la 1.000 vor fi cetateni americani, functionari ai Departamentului de Stat si ai unor agentii nonguvernamentale, restul fiind irakieni sau de alte nationalitati. Misiunea isi va incepe activitatea la 30 iunie. O parte dintre cladirile care vor depinde de ambasada vor fi amplasate in apropierea fostului palat prezidential. Mediafax transmite ca, potrivit informatiilor furnizate Congresului de Administratia Bush, uriasa ambasada va costa SUA in jur de 175 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: externe negroponte