x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un iaht pentru libertate

Un iaht pentru libertate

09 Iun 2005   •   00:00

Kremlinul a pus gand rau elitei oamenilor de afaceri. Presiunile si hartuirile la care acestia sunt supusi au fost, in sfarsit, facute publice de insusi biroul procurorului general al Rusiei. Intre timp insa, un controversat intreprinzator cumpara de la presedintele Putin garantia pentru libertate.

  • de ANCA ALDEA
  • AFACERIST. Abramovici s-a asigurat ca are oricand o usa deschisa la Kremlin
    Adjunctul procurorului general al Rusiei, Vladimir Kolesnikov, a anuntat ca miliardarul Mihail Hodorkovski, condamnat recent la noua ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si frauda, nu este singurul oligarh care va da ochii cu Justitia. Kolesnikov a refuzat sa spuna cine se afla pe lista neagra, dar, potrivit presei ruse, intre acestia se numara directorii companiei Iukos, in fruntea careia s-a aflat Hodorkovski, si reprezentanti ai elitei oamenilor de afaceri din intreaga Rusie.

    ALERGIE. Analistii sustin ca declaratiile amenintatoare ale procurorului sunt dovada clara a unor presiuni tot mai mari din partea Kremlinului asupra oamenilor de afaceri. Alti analisti vad in aceste remarci un semnal de incurajare pentru cei care uita sa-i plateasca statului darile necesare. Si unii si altii sunt de acord ca oamenii lui Putin s-au divizat in tabara celor care vor sa readuca in actualitate industria ridicata pe banii statului si tabara celor care tin cu dintii de dolareii veniti din strainatate. Kremlinul pare sa aiba alergie la oligarhii de teapa lui Leonid Nevzlin, actionarul majoritar al Iukos, care, in prezent, traieste in Israel. Sau a lui Anatoli Ciubais, seful companiei de electricitate UES, care detine monopolul pe piata interna, si arhitectul reformelor economice din Rusia anilor ’90. El este suspectat de Kremlin ca ar fi provocat pana de curent din 25 mai de la Moscova. Probabil ca regimul nu se poate impaca cu ideea ca Ciubais sa sustina financiar un partid din Opozitiei scrie ziarul britanic The Guardian.

    BARCA PE VALURI PLUTESTE USOR. Pe lista neagra, spun unii, s-ar afla si Roman Abramovici, actionarul majoritar al gigantului petrolier Sibneft si presedintele cunoscutului club de fotbal Chelsea din Marea Britanie. Si el a trebuit, saptamana trecuta, sa dea socoteala insusi presedintelui Putin intr-o dezbatere televizata, in care a fost aspru criticat pentru decizia de a creste pretul la combustibil in Ciukotka, regiune in estul Rusiei, unde Abramovici este guvernator. Miliardarul rus, criticat recent de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, pentru ca refuza sa-si investeasca lirele sterline in tara natala, se pare ca va ramane in cartile Kremlinului. Potrivit publicatiei on-line Daily Record din Marea Britanie, Abramovici i-ar fi facut lui Putin un cadou pe cat de costisitor, pe atat de util. Miliardarul ar fi cumparat, din proprie initiativa, un yaht in valoare de 33 de milioane de lire sterline, pe care, ulterior, l-a daruit familiei Putin. Iahtul Olimpia este ancorat in Portul Soci de la Marea Neagra, unde presedintele are si o casa de vacanta.

    SOCRU MIC
    Presedintele Putin isi permite acum, o data ce are propriul yaht, sa porneasca intr-o calatorie in Grecia. Pentru ca, asa cum sustine presa elena, Vladimir va fi socru mic. Una dintre cele doua fiice ale presedintelui se marita, scrie publicatia MosNews. Nu o recunosc nici prietenii de familie, nici Kremlinul. O spune un jurnalist grec intr-un material televizat pe canalul elen Star. Se pare ca Putin a inchiriat un spatiu considerabil pe insula greceasca Santorini si ca se pregateste de un mare eveniment. Primarul din Santorini a spus ca toata lumea asteapta cu sufletul la gura marele moment in care va sosi, pe insula, una dintre copilele lui Putin. Autorul stirii nu a putut insa sa afle care dintre cele doua fiice, Maria, in varsta de 18 ani, si Katerina, de 19 ani, isi va pune pirostriile.

    ×
    Subiecte în articol: externe