x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un mare retailer francez rămâne pe piața din Rusia

Un mare retailer francez rămâne pe piața din Rusia

08 Apr 2022   •   16:46
Un mare retailer francez rămâne pe piața din Rusia

Auchan a rămas pe piața din Rusia deși a anunțat că afacerile din acest an vor fi neprofitabile. Lanțul francez de supermarketuri Auchan se confruntă cu acuzații legate de divizia sa din această țară.

Primul magazin din Rusia a fost deschis, în 2002, la Moscova iar în 2008 la Kiev, în Ucraina, urmat de altul în regiunea separatistă pro-rusă Donetsk. Vânzările din Europa Centrală și de Est reprezentau 20% din cifra totală de afaceri, respectiv 9 miliarde de euro. În 2021 erau 231 de magazine doar în Federația Rusă. 

Grupul Auchan a fost însă implicat într-un scandal de corupție în 2020, iar avocatul Alexei Jarkov, fost angajat, a fost lovit în cap cu o bară de fier, după ce a făcut declarații cotidianului Les Echos.  
"Între 80 şi 100 de milioane de euro, adică între 2 şi 3% din cifra de afaceri realizată în Rusia, este sifonată în fiecare an. Nu puteam plasa produse la Auchan fără a plăti. Problemele de corupţie continu", spunea acesta pentru publicația franceză. 

În martie același an, Auchan a recunoscut că se confruntă cu corupția pe lanțul  de distribuție dar problema ar fi fost rezolvată. 

Ulterior însă, un nou scandal afecteață grupul francez, după ce același ziar a scris că magazinele folosesc detectoare de minciuni pentru a combate corupția, fapt obișnuit în Rusia dar neacceptat de Franța. Directorul Diviziei din Rusia, Johannes Tholey a fost concediat. 

Izbucnirea războiului din Ucraina afectează mai  mulți retalieri, precum Leroy Merlin care dispunea de 45.000 de angajați și 113 magazine, Auchan de 30.000 de angajați  şi 232 de magazine, Decathlon de 2.500 salariaţi şi 60 de magazine .



 

×
Subiecte în articol: auchan