La sfârșitul lunii mai, liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui embargo gradual, cu unele excepții, asupra țițeiului rusesc, iar interdicția asupra importurilor maritime ar putea avea un impact grav asupra rafinăriei.
"Există mai multe opțiuni în studiu, una este ceva de genul naționalizării... alta este ca un cumpărător extern să intervină, de exemplu", a declarat ministrul Roberto Cingolani la un eveniment organizat de ziarul Il Foglio, fără a preciza cine ar putea fi acest cumpărător.
Rafinăria ISAB reprezintă aproximativ 20% din capacitatea de rafinare a Italiei. Aceasta are aproximativ 1.000 de angajați și obișnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, iar restul provenea de pe piețele internaționale.
De la invazia Rusiei în Ucraina, însă, a fost nevoită să se aprovizioneze aproape în totalitate cu țiței de la Lukoil, deoarece băncile internaționale nu îi mai acordă credite.
În aprilie, surse au declarat pentru Reuters că o naționalizare temporară a ISAB este una dintre opțiunile pe care guvernul le ia în considerare în cazul unor sancțiuni împotriva petrolului rusesc. citeste mai departe
Lukoil nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.
(sursa: Mediafax)