x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un ministru le propune italienilor să renunţe la o săptămână de concediu

Un ministru le propune italienilor să renunţe la o săptămână de concediu

19 Iun 2012   •   12:02
Un ministru le propune italienilor să renunţe la o săptămână de concediu

Un membru al Guvernului italian condus de Mario Monti a propus reducerea concediilor italienilor cu o saptamana, pentru a ajuta, astfel, la relansarea economiei tarii aflate actualmente in recesiune, relateaza AFP.

Propunerea secretarului de stat de la Economie Gianfranco Polillo a starnit furia stangii italiene, adauga sursa citata. "Daca vom renunta la o saptamana de concediu, vom avea un impact imediat, de circa un punct asupra PIB', a declarat Polillo. "Lucram in medie noua luni pe an si cred ca asta e foarte putin', a adaugat el, subliniind ca o reducere a concediilor ar putea permite cresterea productiei "fara o variatie a costurilor'. Potrivit lui, acest lucru nu ar reprezenta o problema nici pentru intreprinzatori, nici pentru sindicate, insa reactiile contra au aparut deja, chiar daca propunerea abia urmeaza sa se discute in Parlament.

Potrivit reprezentantilor sindicatelor din peninsula, productivitatea redusa a Italiei nu depinde de cat lucreaza italienii, ci, mai degraba, de lipsa investitiilor si de insuficienta infrastructurilor, prioritati de care Guvernul de la Roma ar trebui sa se ocupe mai mult.

Salariatii italieni dispun de un minimum de patru saptamani de concediu pe an. Aceste declaratii au suscitat imediat reactii de respingere din partea stangii. Raspunzand afirmatiei secretarului de stat, potrivit careia italienii ar munci in medie noua luni pe an, Elio Lannutti, senator din partea Italiei Valorilor (stanga, de opozitie) a raspuns ca "probabil Polillo s-a referit la el insusi si la birocratii sai, si nu la cei care nici macar nu isi pot permite sa isi ia concediu'.

Achille Passoni, senator din partea Partidului Democrat (PD), principala formatiune de stanga care sustine Guvernul Monti in Parlament, i-a cerut, la randul sau, secretarului de stat de la Economie sa nu insiste cu povestea asta a lui cu saptamana de concediu. "Sa plece mai degraba el insusi. Monti si italienii ar avea de castigat', a spus acesta.

Cetatenii de rand nu sunt deloc incantati de aceasta propunere, cu atat mai mult cu cat in Italia si sambata este zi lucratoare. Altfel spus, zilele libere sunt mult mai putine decat in alte tari europene.

×
Subiecte în articol: italia criza mario monti concediu de odihna