x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un mort, 30 de răniți grav, zeci de persoane blocate pe înălțimi în urma erupției vulcanice de pe Muntele Ontake

Un mort, 30 de răniți grav, zeci de persoane blocate pe înălțimi în urma erupției vulcanice de pe Muntele Ontake

27 Sep 2014   •   18:03
Un mort, 30 de răniți grav, zeci de persoane blocate pe înălțimi în urma erupției vulcanice de pe Muntele Ontake

Erupția de sâmbătă a vulcanului de pe Muntele Ontake din centrul Japoniei a aruncat cenușă în aer și pietre care au ucis o persoană și au rănit grav alte peste 30 de persoane, potrivit presei și oficialilor locali, citați de agenția AFP.

Televiziunile au difuzat imagini cu nori mari de fum ridicându-se deasupra vulcanului care este o destinație populară pentru excursioniștii din Japonia.

"A fost un sunet de tunet și cerul a devenit întunecat din cauza fumului", a explicat un martor ocular care a mai precizat că în zonă s-a format pe sol un strat de cenușă de 15 centimetri.

În Tokyo, premierul Shinzo Abe a ordonat forțelor armate să grăbească deplasarea soldaților în zonă pentru a-i salva pe cei blocați pe înălțimi.

"Știm că sunt răniți și am cerut să se facă tot posibilul pentru a aduce excursioniști în siguranță", a declarat presei premierul japonez.

Potrivit canalului de televiziune NHK și agenției de presă Jiji Press, au fost raportate mai mult de 30 de accidente grave, între care o femeie a decedat și cel puțin șapte persoane și-au pierdut cunoștința.

Mai mult decât atât, din cei aproape 300 de excursioniști care tocmai urcau pe munte atunci când a avut loc erupția, 40 vor trebui să-și petreacă noaptea în adăposturi, în partea de sus a muntelui și să coboare abia duminică, potrivit rapoartelor mass-media citate de AFP.

Martori de la fața locului au declarat că de îndată ce au văzut erupția au încercat să fugă, dar au fost imediat acoperiți cu cenușă.

Echipajul unui avion a raportat autorităților că fumul poate ajunge la o altitudine de peste 10.000 de metri, a informat agenția Kyodo.

Agenția de meteorologie din Japonia a prezis noi erupții și a avertizat ca proiecții de cenușă și pietre ar putea ajunge pâna la patru kilometri de craterul vulcanului. Accesul în zonă a fost restricționat.

Ultima erupție majoră de pe Muntele Ontake s-a produs în 1979, când vulcanul a aruncat peste 200.000 de tone de cenușă, potrivit presei locale. O erupție de magnitudine mai mică a mai avut loc în 1991. Acest vulcan este, de asemenea, responsabil pentru mai multe cutremure produse în anul 2007, mai notează AFP.
 


×
Subiecte în articol: eruptie japonia eruptie vulcan