x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un senator american crede ca spectrul unui război se apropie

Un senator american crede ca spectrul unui război se apropie

04 Dec 2017   •   09:44
Un senator american crede ca spectrul unui război se apropie

Spectrul unui război preventiv împotriva Coreei de Nord se apropie de fiecare dată când Phenianul procedează la un tir cu rachetă sau la un test cu bombă nucleară, a apreciat duminică influentul senator american Lindsey Graham. "Dacă este un test nuclear subteran, va trebui să se pregătească pentru un răspuns foarte serios din partea SUA", a avertizat Graham la canalul CBS.

 

În opinia senatorului, Pentagonul ar trebui să înceapă evacuarea din Coreea de Sud a soţiilor şi copiilor ofiţerilor americani, întrucât conflictul cu Coreea de Nord se apropie. "Este o nebunie să trimiţi soţii şi copii în Coreea de Sud, având în vederea provocarea din partea Coreei de Nord", a spus Graham, membru al Comisiei pentru Servicii Militare din Senatul SUA.

"Vreau ca Pentagonul să stopeze trimiterea de personal auxiliar şi cred că acum este momentul să începem să evacuăm" rudele militarilor americani din Coreea de Sud, a lansat Graham. SUA au desfăşurat un efectiv de 28.500 de militari în Coreea de Sud după războiul Coreei 1950-1953.

Afirmaţiile senatorului sunt ecoul afirmatiilor din ajun ale consilierului pentru securitate naţională al lui Donald Trump, generalul HR McMaster, potrivit caruia probabilitatea unui război cu Coreea de Nord "creşte în fiecare zi". "Suntem angajaţi într-o cursă pentru a găsi o soluţie acestei probleme", a apreciat generalul.

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă balistică intercontinentală la o altitudine şi o distanţă niciodată atinse de vreun dispozitiv nord-coreean. Sofisticarea noului tip de rachetă i-a uimit pe experţi, chiar dacă - potrivit surselor CNN - ogiva s-ar fi dezintegrat la intrarea în atmosferă. Conform ministrului apărării american Jim Mattis, întreg teritoriul se află de acum în raza de acţiune a Phenianului.

SUA şi Japonia au încercat imediat să înăsprească şi mai mult regimul sancţiunilor ONU împotriva Phenianului, dar Moscova şi Beijingul s-au opus, mentioneaza agerpres.

×