Gruparea Statul Islamic se confruntă cu o scurgere de informaţii fără precedent, comparabilă cu un episod din scandalul Wikileaks. Un dezertor a făcut publice datele personale a 22.000 de luptători din 55 de ţări. Informaţiile sunt aur curat pentru analişti şi pentru serviciile de securitate.
Sunt zeci de mii de dosare cu date ce dezvăluie detalii vitale despre temuta organizaţie Statul Islamic. Detaliile despre jihadişti sunt cât se poate de complete. În fişiere apar numele reale, grupa sanguină, nivelul de şcolarizare, abilităţile fiecărui luptător, ţara de provenienţă şi chiar numărul de telefon. Cu ocazia aceasta, s-a aflat că cei care doresc să se alăture grupării au de completat şi un chestionar cu 23 de întrebări. Doar unii dintre ei primesc undă verde pentru a se alătura grupării. Iar toate documentele ajung la şeful securităţii interne a grupării, care salvează totul pe stickuri de memorie. Un astfel de stick a ajuns în mâinile celor de la Sky News, prin intermediul unui fost combatant al grupării. Abu Hamed a deztertat din Statul Islamic şi se refugiază de ceva timp în Turcia. Aici s-a şi întâlnit cu jurnaliştii britanici şi le-a predat informaţiile pe care le-a furat din interiorul grupării. Bărbatul speră că datele vor ajunge în mâinile persoanelor potrivite şi că vor duce la destrămarea grupării din care a făcut parte şi care acum îi provoacă doar dispreţ. Fost luptător în Armata Siriană Liberă, Abu Hamed se alăturase ISIS convins că regăseşte aici convingeri pentru care merită să lupte. În timp, şi-a schimbat părerea. “Această organizaţie e o minciună, nu reprezintă Islamul. Nimic de aici nu respectă Sharia sau Islamul. E foarte departe de preceptele Islamului”, le-a spus Abu Hamed celor de la Sky News.
Străini din 55 de ţări sunt pe listele obţinute de jurnaliştii britanici. Iar serviciile secrete din toate aceste state fac deja cercetări. Germania e prima care a anunţat oficial că verifică persoanele cu cetăţenie germană care figurează pe listă. Analiştii estimează că aceste date preţioase ar putea compromite reţeaua ISIS nu doar în Siria şi Iran, ci peste tot în lume.
"Sunt dezvăluiri fantastice, o mină de aur cu seminificaţii enorme pentru serviciile de securitate şi pentru cele de informaţii", este de părere Richard Barrett, fost director în cadrul MI6, serviciul secret britanic.
"Sunt, probabil, cele mai valoroase informaţii de care dispunem despre Statul Islamic. Ele nu oferă doar indicii despre provenienţa luptătorilor, ci şi despre persoanele care i-au radicalizat şi, apoi, le-au facilitat deplasarea. Aceste persoane capabile să radicalizeze şi să trimită oameni în zonele de luptă sunt, de fapt, cheia întregii structuri", explică şi analistul britanic Afzal Ashraf.
Dezvăluirile dezertorului nu oferă doar indicii despre provenienţa luptătorilor, ci şi despre persoanele care i-au radicalizat şi, apoi, le-au facilitat deplasarea.
În documentele de pe stick-ul de memorie furat de un dezertor din Statul Islamic apar numele reale, grupa sanguină, nivelul de şcolarizare, abilităţile fiecărui luptător, ţara de provenienţă şi chiar numărul de telefon.