x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Undă verde pentru reforme, în Franța

Undă verde pentru reforme, în Franța

07 Iul 2017   •   17:17
Undă verde pentru reforme, în Franța

Premierul francez, Edouard Philippe, a obținut, marți seară, cu o largă majoritate, votul de încredere al deputaților, după ce și-a prezentat ambițiosul program de reforme economice și sociale, care include printre altele măsuri în favoarea mediului de afaceri și reduceri de cheltuieli, relatează AFP.

În total, 370 de deputați dintre cei 577 de membri ai Adunării Naționale, camera inferioară a Parlamentului francez, și-au exprimat sprijinul pentru programul politic prezentat de premierul desemnat de președintele Emmanuel Macron. 67 au votat împotrivă, iar ceilalți s-au abținut. A fost pentru prima dată după 1959 când un discurs de politică generală a suscitat atât de puține voturi împotrivă. Abținerea a constituit, de asemenea, un record. Și, totodată, a fost cea mai puternică majoritate obținută la un astfel de vot, după perioada 1993-1997, a remarcat AFP. „Nu consider în niciun fel această încredere ca un cec în alb. Mulțumesc tuturor deputaților care au votat-o și, evident, îi respect pe cei care nu au făcut acest lucru”, a declarat Edouard Philippe. Provenit din rândurile dreptei moderate, Philippe a făcut numeroase anunțuri în materie de educație, sănătate și, mai ales, buget, prezentând în detalii „ținta” stabilită cu o zi înainte de șeful statului în fața parlamentarilor reuniți în congres la Versailles.

Discurs criticat de radicali

După discurs, liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a denunțat un program care, în domeniul social, constituie „un foc de artificii într-un butoi cu pulbere”, în timp ce colegii săi fluturau Codul Muncii pe care guvernul dorește să îl reformeze. Marine Le Pen (extrema dreaptă) a criticat  discursul „mediocru” și un program „de supunere la foaia de parcurs impusă de Bruxelles pentru reducerea cheltuielilor publice”.

 

 

×
Subiecte în articol: Edouard Philippe