x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UNESCO a înscris în regim de urgenţă Biserica Naşterii Domnului din Betleem în patrimoniul mondial

UNESCO a înscris în regim de urgenţă Biserica Naşterii Domnului din Betleem în patrimoniul mondial

de Mediafax    |    29 Iun 2012   •   16:19
UNESCO a înscris în regim de urgenţă Biserica Naşterii Domnului din Betleem în patrimoniul mondial

UNESCO a inscris Biserica Nasterii Domnului din Betleem, aflata in Teritoriile palestiniene, in patrimoniul mondial, vineri, printr-o procedura de urgenta, adoptata intr-o sesiune organizata la Sankt Petersburg (Rusia), informeaza AFP.

Situl "Locul nasterii lui Iisus", continand si drumul de pelerinaj, a fost inscris cu 13 voturi "pentru", sase voturi "contra" si doua abtineri, cu ocazia unei sedinte a Comitetului pentru patrimoniu, ce a avut loc in fosta capitala imperiala rusa.

Biserica Nasterii Domnului din Betleem este primul sit palestinian inscris pe lista Patrimoniului mondial UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura).

Palestina, devenita membra UNESCO in octombrie 2011, dupa o runda de vot care a generat furia israelienilor si americanilor, a depus o cerere de inscriere a sitului printr-o procedura de urgenta.

Ei au avut drept argument "deteriorarea si degradarea ansamblului arhitectural", mai ales din cauza "fortelor de ocupatie" israeliene.

Israelul a afirmat ca nu are nicio obiectie fata de inscrierea sitului in Patrimoniul mondial, dar a contestat recurgerea la procedura de urgenta, considerand ca aceasta reprezinta "o metoda de a lasa sa se inteleaga ca Israelul nu protejeaza situl".

Loc de pelerinaj, Betleem este principalul punct turistic din Teritoriile Palestiniene (2 milioane de vizitatori in 2011). Datand din timpul imparatului Constantin, secolul al IV-lea e.n., Biserica Nasterii este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult crestine.

Palestinienii au facut aceasta solicitare "de urgenta", pentru ca acest sit se afla intr-o stare avansata de degradare, in lipsa unor lucrari de restaurare serioase in ultimii 50 de ani.

Deciziile UNESCO privind patrimoniul mondial au o mare miza economica, deoarece clasarea siturilor faciliteaza deblocarea finantarii in vederea lucrarilor de conservare a acestora si aduce o crestere a numarului de turisti.

Principala provocare a UNESCO este insa conservarea siturilor aflate in pericol din cauza lipsei de ingrijire, a practicarii turismului necontrolat si a dezvoltarii unor activitati economice cu consecinte devastatoare asupra mediului.

×
Subiecte în articol: betleem biserica nasterii belteem unesco