x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria se opune deblocării unei tranșe de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Ungaria se opune deblocării unei tranșe de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2023   •   17:30
Ungaria se opune deblocării unei tranșe de 500 de milioane de euro pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la Budapesta se opun deciziei UE de a debloca o tranșă de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. Banii provin de la Facilitatea Europeană pentru Pace. 

"Ungaria nu este de acord ca Uniunea Europeană, care dispune de alte instrumente, să utilizeze Facilitatea Europeană pentru Pace exclusiv pentru Ucraina. Nu ar mai rămâne suficiente resurse pentru a promova interesele UE în alte regiuni, de exemplu Balcani, Sahel, Africa de Nord", transmite guvernul de la Budapesta, citat de AFP.

Opinia a fost exprimată în cadrul întâlnirilor din această săptămână care pregătesc reuniunea șefilor diplomațiilor externe ale statelor comunitare din 22 mai 2023, de la Bruxelles. Decizia se ia cu unanimitate de voturi. 

Totodată, Ungaria permite livrările de arme și muniții de către țările NATO spre Ucraina dar nu vrea rambursarea lor către statele membre. 

Facilitatea Europeană pentru Pace, care dispunea inițial de 5,7 miliarde de euro pentru intervalul 2021-2027, a fost suplimentată cu 2 miliarde de euro în mai 2023. Instrumentul este utilizat la rambursarea către statele UE a 40% din valoarea armamentelor livrate Kievului și instruirii militarilor ucraineni. Banii provin din constribuțiile țărilor comunitare, 66% fiind virați de Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Din februarie 2022 au fost deblocate 3,6 miliarde de euro pentru Ucraina, plus 2 miliarde de dolari pentru obuze de 155 mm către forțele ucrainene și refacerea stocurilor strategice de muniție. 

Ungaria nu livrează arme și muniții Kievului dar ajută umanitar Ucraina. Și alte două state UE au refuzat să trimită armament pe frontul din această țară, respectiv Irlanda și Austria. 



 

×