x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria / Sindicatul poliţiştilor prins că desfăşoară activităţi ilegale

Ungaria / Sindicatul poliţiştilor prins că desfăşoară activităţi ilegale

04 Iun 2009   •   00:00

Parchetul general al Ungariei a ordonat sindicatului poliţiştilor Tettrekesz să rezilieze convenţia de cooperare cu partidul de extremă dreaptă Jobbik, a anunţat Zoltan Borbely, purtător de cuvânt al parchetului: "Parchetul a remis sindicatului poliţiei ungare Tettrekesz un avertisment vizând încetarea cooperării cu partidul Jobbik, întrucât această alianţă este contrară statutelor şi programului sindicatului".



Potrivit acestor statute, sindicatul trebuie să îşi desfăşoare activităţile separat de orice partid sau mişcare politică. "Cooperarea cu Jobbik intră în contradicţie cu aceste condiţii", a adăugat Borbely. Ameninţat de urmărirea în instanţă, sindicatul la care au aderat 5.000 din cei 42.000 de poliţişti unguri, are la dispoziţie 30 de zile pentru rezilierea convenţiei.

Documentul semnat la 18 mai stipulează că sindicatul participă activ la alcătuirea programului politic al Jobbik pe teme care au legătură cu activităţile poliţiei. În schimb, şeful sindicatului, doamna Judit Szima, a fost avansată pe a patra poziţie pe lista Jobbik pentru alegerile parlamentare europene de duminică.

Şeful poliţiei ungare Jozsef Bencze a condamnat activităţile politice ale poliţistei Judit Szima şi a solicitat avizul parchetului general în această problemă. Partidul Jobbik, naţionalist şi deosebit de ostil faţă de ţigani, este creditat cu 5% până la 7% din voturile pentru scrutinul european. Aripa sa paramilitară, Garda Ungară, a organizat mai multe marşuri în localităţile locuite de comunităţi mari de ţigani.

×
Subiecte în articol: externe