x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria strânge bani de la bogaţi

Ungaria strânge bani de la bogaţi

de Sînziana Stancu    |    08 Iun 2010   •   00:00

Ameninţată de un scenariu asemănător celui al Greciei, Ungaria va lua taxe mai mari de la bănci, lăsând în schimb mai mult loc de "respirat" IMM-urilor.

Premierul ungar Victor Orban a anunţat astăzi un program de măsuri pentru limitarea deficitului public, care prevăd impozite mai mari pentru instituţiile financiare şi mai mici pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Impozitarea băncilor, a societăţilor de asigurări şi a altor instituţii financiare este prevăzută a se desfăşura pe o perioadă de 3 ani, în care s-ar putea aduce la buget 709 milioane de euro (200 de miliarde de forinţi), informează AFP.  
"Acum 18 luni, statul le-a venit în ajutor băncilor care au avut profituri importante în 2009. Acum a venit vremea ca băncile să contribuie şi ele cu o parte corectă în rezolvarea problemelor" statului, a afirmat Orban în faţa Parlamentului, unde partidul său conservator, Fidesz, deţine majoritatea de două treimi.


CHELTUIELI SUB PAZĂ STRICTĂ
Orban a ţinut să precizeze că acestea nu sunt măsuri îndreptate împotriva băncilor, ci măsuri de introducere a "principiului de responsabilizare reciprocă".

Tot în cadrul noilor măsuri pentru reducerea deficitului public anunţate de guvern figurează şi reducerea chltuielilor aparatului de stat, de 425 de miloane de euro (120 de miliarde de forinţi), prin respectarea strictă a bugetului ce se va acorda fiecărei instituţii publice în parte, prin stabilirea unui plafon al veniturilor şefilor din administraţia publică, precum şi printr-un control strict al cheltuielilor.

"Fără achiziţii de mobilier, maşini sau telefoane mobile de către stat!", a fost mesajul ferm al premierului Orban, cunoscut pentru francheţea declaraţiilor sale. El a anunţat şi prezenţa organelor de control bugetar în toate organismele semipublice care se folosesc de subvenţiile statului.

Orban a mai anunţat scăderea impozitului pe veniturile întreprinderilor mici şi mijlocii de la 19% la 10%, până la limita de 500 milioane de forinţi, faţă de 50 de milioane de forinţi, cât este acum baza de impozitare pentru acestea. Cota unică de impozitare va fi de 16% pe o perioadă de doi ani şi se va introduce şi un nou sistem de impozitare, cel pe gospodărie, şi nu pe fiecare membru în parte al acesteia.

Imediat după anunţarea acestor măsuri, forintul a prins puteri la bursă, apreciindu-se de la 284 de forinţi pentru 1 euro la 281,51 de forinţi pentru 1 euro.

×
Subiecte în articol: externe