x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Controverse Rusia-Israel cu privire la o posibilă închidere a Agenției Evreiești de la Moscova

UPDATE Controverse Rusia-Israel cu privire la o posibilă închidere a Agenției Evreiești de la Moscova

26 Iul 2022   •   15:35
UPDATE Controverse Rusia-Israel cu privire la o posibilă închidere a Agenției Evreiești de la Moscova

Neînțelegeri au apărut între autoritățile ruse și israeliene din cauza posibilei închideri a Agenției Evreiești de la Moscova. Ministerul rus de Externe pasează responsabilitatea la Ministerul Justiției, spunând că această instituție este abilitată să decidă dacă ar trebui dizolvată. Totodată, critică poziția Israelului în conflictul din Ucraina, scrie Reuters. 

"Este o chestiune ce ţine de Ministerul Justiţiei, aceasta este informaţia pe care o am. Cu siguranţă este o chestiune legală. Din păcate, în ultimele luni am auzit de la Tel-Aviv o retorică complet neconstructivă şi, mai ales, partizană, la nivel de declaraţii. Este complet de neînţeles şi ciudat pentru noi", a spus Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe. 

Relațiile bune dintre cele două țări au devenit mai încordate după invazia Rusiei în Ucraina, deoarece Israelul a condamnat operațiunea specială a Moscovei. Totodată, ambasadorul rus a fost chemat de autoritățile israeliene pentru mai multe comentarii ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov. 

Ministerul Justiţiei a cerut închiderea filialei ruse a Agenţiei Evreieşti pe motiv de încălcări de confidențialitate. Cazul va fi prezentat, joi, în instanță. 

Însă pare că administrația de la Moscova vrea să se distanțeze de acest caz, în condițiile în care între cele două state existau până acum relații apropiate, în condiția în care cea mai mare comunitate din Israel este alcătuită din evreii ruși iar Rusia susține guvernul de la Bagdad. 

Circa 600.000 de evrei ruși și-au depus cereri de imigrare în Israel, în creștere după anunțurile privind o posibilă închidere a Agenției.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile ruse vor să închidă agenția para-guvernamentală israeliană care se ocupă cu imigrația evreiască în Israel, ca urmare a poziției noului guvern de la Ierusalim care s-a manifestat împotriva ofensivei ruse în Ucraina, scrie AFP. 

Premierul Yair Lapid a transmis că o eventuală închidere a agenției ar fi un "eveniment grav" care ar putea afecta relaţiile dintre cele două țări. El a promis că va apela la diplomație pentru a împiedica închiderea acestei organizații și va trimite o delegație la Moscova "imediat ce va fi primită aprobarea din partea Rusiei pentru discuţii" spunând că relațiile cu această țară sunt importante pentru Israel. 

De cealaltă parte, administrația rusă își manifestă decizia prin "respectarea legislaţiei ruse".

Creată în 1929, Agenţia Evreiască de la Moscova a fost înființată în 1929 și se ocupă cu organizarea emigraţiei spre Israel a persoanelor de origine evreiască.

Fostul premier Naftali Bennett a fost prudent în declarațiile privind ostilitățile Rusiei în Ucraina dar Yair Lapid, în calitate de șef al diplomației israeliene, a condamnat ferm "încălcarea gravă a ordinii internaţionale".
"Este clar pentru toate persoanele implicate în relaţiile israeliano-ruse că decizia privind Agenţia Evreiască de la Moscova este politică, din cauza poziţiei Israelului şi a lui Lapid asupra războiului din Ucraina", a scris cotidianul Yediot Aharonoth.

După venirea în fruntea executivului a lui Lapid, acesta și-a reluat criticile la adresa Rusiei privind războiul din Ucraina însă vrea să fie și prudent pentru menținere legăturilor cu Moscova, care îl ajută să întreprindă atacuri aeriene în Siria pentru a ataca grupuri iraniene, Rusia susținând guvernul de la Damasc. 
 

×
Subiecte în articol: Rusia Israel agentia evreiasca