x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Turcia a BLOCAT începutul negocierilor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei. Ergodan își menține poziția

UPDATE Turcia a BLOCAT începutul negocierilor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei. Ergodan își menține poziția

19 Mai 2022   •   14:41
UPDATE Turcia a BLOCAT începutul negocierilor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei. Ergodan își menține poziția

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan se opune în continuare aderării aderarea Suediei și Finlandei la NATO, astfel că Turcia a blocat începutul negocierilor dintre cele două state scandinave și Alianță.

Șeful statului turc afirmă că poziția sa împotriva aderării Suediei și Finlandei la NATO este fermă.

''Noi le-am spus liderilor NATO că vom spune 'nu' cererilor Finlandei şi Suediei. Şi aceasta continuă să fie poziţia noastră'', a spus din nou, astăzi, Erdogan la televiziunea turcă de stat TRT. 

Cele două state scandinave și-au depus, miercuri, cererile oficiale de aderare la Alianța Nord-Atlantică, în contextul invaziei ruse în Ucraina dar Turcia a blocat începutul negocierilor, în aceeași zi. Aceasta s-a opus în Consiliul Nord-Atlantic motivând că aceste țări găzduiesc membrii ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ai milițiilor kurde YPG din Siria.

Între timp, președintele american Joe Biden se întâlnește cu șeful statului finlandez Sauli Niinsto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson.

UPDATE1 Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO ale celor două țări, potrivit unor oficiali din Alianță, citați de dpa.

Prin urmare, Consiliul Nord-Atlantic nu a putut decide începerea procesului de aderare.

Suedia şi Finlanda şi-au depus oficial cererile de aderare în această dimineață.

ȘTIRE INIȚIALĂ "Nu putem spune da. Să susţii terorismul şi să ne ceri sprijinul este o lipsă de coerenţă", a insistat Erdogan.

Turcia se opune aderării la NATO a celor două state scandinave acuzând că pe teritoriul acestora se află membrii ai unor organizații kurde, pe care Ankara le consideră teroriste.

"Singura noastră aşteptare este ca NATO să dea dovadă de bunăvoinţă faţă de eforturile legitime ale Turciei de a-şi proteja frontierele. Niciunul dintre aliaţii noştri nu a respectat niciodată aceste îngrijorări, nu vorbesc de susţinere ", a adăugat el. Luptătorii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) se află în ţările vecine Turciei, respectiv Irak, Siria şi Iran.

Acesta a reamintit că cele 30 de cereri de extrădare pentru kurzii din PKK aflați în Suedia nu i-au fost luate niciodată în considerare. Totodată, a respins din nou delegațiile Suediei și Finlandei, anunțate pentru a sosi săptămâna viitoare la Ankara. "Să nu se obosească", a spus el.

 


 

×
Subiecte în articol: turcia erdogan nato suedia finlanda