x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul George Floyd devastează America

Uraganul George Floyd devastează America

de Şerban Mihăilă    |    02 Iun 2020   •   07:36
Uraganul George Floyd devastează America
Sursa foto: Hepta

Haosul provocat de uciderea lui George Floyd, bărbatul de culoare omorât pe 25 mai de polițiști în Minneapolis, se răspândește amenințător pe întreg teritoriul Statelor Unite, cuprinzând peste 145 de orașe, invadate de protestatari furioși și tot mai greu de controlat. Manifestațiile organizate degenerează rapid în acte de vandalism. Cel puțin 40 de orașe, între care și capitala Washington, au impus interdicții de circulație, iar peste 5.000 de membri ai Gărzii Naționale au fost desfășurați, duminică, în 26 de state, alții 2.000 fiind gata să intervină în orice moment. 

 

Zeci de mii de manifestanți au împânzit străzile marilor orașe americane, duminică seară, în cea de-a șasea noapte de confruntări violente cu forțele de ordine, în care au aruncat cu cocktailuri Molotov, bolovani și bucăți de asfalt. Peste 50 de agenți ai serviciilor secrete au fost răniți de sticle incendiare în apropierea Casei Albe, a relatat Fox News. De altfel, în Washington DC, furia străzii a izbucnit la 11 seara, ora la care intrau în vigoare interdicțiile de circulație, atunci când poliția a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, în încercarea de a dispersa mulțimea de demonstranți.

Considerată monument istoric, biserica Sf. Ioan, din apropierea Casei Albe, a fost incendiată, iar 1.000 de protestatari au ars un steag al Americii în Parcul Lafayette. Într-o intersecție din centrul orașului, protestatarii s-au confruntat cu forțele de poliție. Potrivit unor surse republicane citate ieri de AP, violențele din capitală i-au determinat pe agenții de securitate să-l bage pe președintele Donald Trump, vineri, timp de o oră, în buncărul Casei Albe, construit pentru situații de urgență, precum atacurile teroriste.

Concomitent, în orașe mari precum New York, Philadelphia și Boston au fost jefuite zeci de magazine locale, dar și buticuri deținute de Chanel, Gucci, Prada și Rolex. Potrivit „Daily Mail”, cel puțin cinci persoane au fost ucise în proteste violente izbucnite în Detroit și Indianapolis, iar în Omaha, un manifestant de culoare, de 22 de ani, a fost omorât într-o confruntare cu un proprietar de magazin. În Louisville, un bărbat a fost împușcat mortal de poliție, în noaptea de duminică spre luni, a anunțat aceeași sursă. În total, mai spune corespondentul „Daily Mail”, peste 4.100 de demonstranți au fost arestați weekendul trecut.

La rândul său, AFP a anunțat că un camion cisternă a încercat, duminică, să treacă prin mijlocul unui cortegiu de mii de manifestanţi pașnici, pe un pod din centrul oraşului Minneapolis, în statul american Minnesota. Printr-un miracol, niciun protestatar nu a fost rănit, iar șoferul, oprit chiar de oamenii prin mijlocul cărora a încercat să treacă, a fost predat poliției. Minneapolis este epicentrul „uraganului” declanșat de uciderea lui George Floyd. Bărbatul de culoare a fost omorât lunea trecută pe străzile orașului, după ce fusese reținut de polițiști albi.

 

Cu ochii pe agresori

Unul dintre aceștia, Derek Chauvin, a fost arestat vineri și acuzat de crimă de gradul trei și omor prin imprudență, după ce a apărut pe o înregistrare video ţinând genunchiul pe gâtul lui Floyd mai multe minute, în timp ce victima, culcată la pământ, îi spunea că nu poate să respire. Chauvin a fost transferat, duminică, într-una dintre cele mai sigure închisori din SUA, aflată în Minnesota. Protestatarii cer însă condamnarea tuturor celor patru ofițeri de poliție implicați în moartea lui Floyd.

 

„Nu a mai rămas niciun protestatar legal. Toți cei adunați aici încearcă să producă pagube!”

Alex Villanueva, șerif în districul Los Angeles

 

 

×