x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Nate a ajuns pe coasta sudică a Statelor Unite

Uraganul Nate a ajuns pe coasta sudică a Statelor Unite

08 Oct 2017   •   13:00
Uraganul Nate a ajuns pe coasta sudică a Statelor Unite

Uraganul Nate, de categoria 1, a atins pentru a doua oară în decurs de câteva ore coasta sudică a Statelor Unite, duminică dimineaţă, după ce a ucis 31 de persoane în timpul trecerii sale devastatoare prin America Centrală, informează AFP.

În jurul orei 05.30 GMT, Centrul naţional pentru uragane (NHC) din Statele Unite a anunţat că uraganul Nate a atins teritoriul continental american la aproximativ opt kilometri vest faţă de oraşul Biloxi din statul Mississippi, unde a provocat o maree puternică.

Acest uragan de categorie 1, cea mai mică de pe scala Saffir-Simpson, care are 5 categorii, se îndreaptă spre nord cu o viteză de 31 de kilometri pe oră şi generează vânturi ce au viteze de 140 de kilometri pe oră. Nate urmează să traverseze mai multe state americane până duminică seară, potrivit NHC, care a avertizat populaţia în legătură cu riscul producerii unor inundaţii în zonele de coastă. Uraganul ar trebui să slăbească în intensitate pe măsură ce va continua să traverseze teritoriul continental al Statelor Unite.

După ce a traversat Golful Mexic, uraganul a ajuns pe coasta Statelor Unite pentru prima dată sâmbătă seară, în sud-estul statului Louisiana, la puţin timp după ora locală 20.00 (00.00 GMT).

Autorităţile din Louisiana, Mississippi şi Alabama au luat măsuri de prevenţie (ordine de evacuare obligatorie sau voluntară pe litoral, interdicţia de a ieşi din locuinţe în New Orleans) în aşteptarea celui de-al treilea uragan care ajunge în aceste regiuni în mai puţin de două luni.

Mai puţin puternic decât estimările - NHC a evocat iniţial faptul că uraganul va fi de categoria 2 -, Nate nu ar trebui să facă ravagii în New Orleans, un oraş devastat în 2005 de uraganul Katrina, care a făcut peste 1.800 de victime.

Autorităţile locale au decis sâmbătă seară să renunţe la interdicţia impusă rezidenţilor de a-şi părăsi locuinţele începând cu ora locală 19.00, anulând şi alerta de uragan.

Totuşi, NHC a avertizat că "o combinaţie periculoasă între furtuna intensă şi maree va determina ca zonele din apropiere de coastă şi care în mod normal sunt uscate să fie inundate de apa mării, care se va deplasa în interiorul continentului, depăşind linia ţărmului".

Kay Ivey, guvernator al statului Alabama, a anunţat pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Donald Trump să emită un ordin prezidenţial de urgenţă, "pentru a ne asigura că avem toate resursele posibile la faţa locului pentru a reacţiona eficient în urma uraganului Nate".

Donald Trump a emis o declaraţie de urgenţă pentru Louisiana şi Mississippi, ce permite alocarea unui ajutor federal pentru atenuarea efectelor furtunii.

"Echipa noastră extraordinară de la Fema (Agenţia de administrare a situaţiilor de urgenţă, n.r.) este pregătită pentru uraganul Nate. Toată lumea din Louisiana, Mississippi, Alabama şi Florida, vă rog, respectaţi ce vă spun autorităţile locale şi aveţi grijă de voi", a scris pe Twitter, sâmbătă, preşedintele Trump.

Nivelul apei mării urmează să crească cu până la 3,35 metri, iar meteorologii prevăd precipitaţii de 26 de centimetri cubi pe metru pătrat în aceste regiuni.

Sud-estul Statelor Unite a fost deja grav lovit în august şi septembrie de două uragane: Harvey, în Texas şi Luouisiana, care a făcut 42 de morţi şi a provocat pagube materiale considerabile, şi Irma, care a făcut 12 morţi în Florida. Un alt uragan, Maria, a lovit teritoriul american Puerto Rico, unde a făcut cel puţin 34 de victime.

Dar, spre deosebire de uraganul Harvey, care a generat precipitaţii record în Texas timp de o săptămână întreagă, Nate se deplasează cu rapiditate şi ar trebui să traverseze, fără să stagneze, statele din sudul american în timpul trecerii sale spre nord.

Poduri distruse, străzi inundate, copaci prăbuşiţi şi alunecări de teren: Nate a generat pagube importante în America Centrală, unde a făcut cel puţin 31 de victime.

Costa Rica, Nicaragua şi Honduras - ţările cel mai grav afectate - au început să evalueze pagubele, însă sate întregi sunt în continuare izolate de restul lumii.

Potrivit celor mai recente bilanţuri ale serviciilor de urgenţe, furtuna a făcut 16 morţi în Nicaragua, 10 în Costa Rica, trei în Honduras şi doi în Salvador.

În Costa Rica, unde peste 5.000 de persoane s-au adăpostit în refugii temporare, serviciile de urgenţe caută în continuare peste 30 de persoane care au fost date dispărute.

Luis Guillermo Solis, preşedintele ţării, a decretat trei zile de doliu naţional în semn de omagiu în memoria victimelor şi a prevenit că riscul de inundaţii şi de alunecări de teren va continua să existe în următoarele zile.

Nicaragua pare să fie ţara cel mai grav afectat, potrivit lui Rosario Murillo, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al guvernului, cu peste 10.000 de persoane afectate de inundaţii şi alunecări de teren, în timp ce mii de familii au rămas fără electricitate.

Ţările din regiunea Mării Caraibilor sunt încă traumatizate de puternicele uragane - Harvey, Irma, Jose şi Maria - care le-au devastat începând de la jumătatea lunii august şi care au lăsat în urma lor peisaje dezolante şi numeroase victime.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Uraganul Nate