x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela riscă să intre într-o spirală a violenţei, avertizează Amnesty International

Venezuela riscă să intre într-o spirală a violenţei, avertizează Amnesty International

de Agerpres    |    01 Apr 2014   •   21:33
Venezuela riscă să intre într-o spirală a violenţei, avertizează Amnesty International

După aproape două luni de manifestaţii ce s-au soldat cu cel puţin 37 de morţi, Amnesty International a avertizat marţi asupra riscului unei spirale a violenţei în Venezuela şi a făcut apel la guvern şi opoziţie să respecte drepturile omului, transmite AFP.

"Fie plasăm drepturile omului în vârful agendei politice din Venezuela, fie Venezuela riscă să intre într-o spirală a violenţei", a afirmat Esteban Beltran, directorul ramurii spaniole a ONG-ului, într-o conferinţă de presă la Madrid.

Dacă tendinţa actuală nu va fi ţinută sub control, ţara se va confrunta cu un şi mai mare număr de abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului, precum violenţe poliţieneşti, hărţuirea unor jurnalişti sau arestări arbitrare, se arată în raportul intitulat "Venezuela. Drepturile omului în pericol pe fondul manifestaţiilor".

ONG-ul îşi exprimă în mod special îngrijorarea faţă de folosirea armelor de foc împotriva manifestanţilor, a precizat Nuria Garcia, cercetătoare Amnesty International specializată pe Venezuela.

Raportul are în vedere mai ales cazurile lui Genesis Carmona, fostă Miss Turism în statul Carabobo (nord), care a decedat la vârsta de 21 de ani după ce a fost împuşcată, la 18 februarie, de un 'grup armat proguvernamental' sau cel al poliţistului Giovanny Jose Pantoja Hernandez, împuşcat de persoane neidentificate.

Conform raportului, cel puţin 37 de persoane au murit de la începutul manifestaţiilor, la 27 martie, şi peste 550 au fost rănite, dintre care 120 prin împuşcare. Guvernul din Venezuela vorbeşte însă de 39 de morţi.

Violenţele au fost comise atât de forţele de securitate - care "uneori au şi torturat manifestanţi" - cât şi de "grupurile proguvernamentale, manifestanţi sau persoane neidentificate", potrivit Amnesty. 

×
Subiecte în articol: violente venezuela bataie venezuela