x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie partiala

Victorie partiala

de Petio Petkov    |    31 Iul 2008   •   00:00

Stanisev supravietuieste unei crize care abia incepe
Guvernul socialistului Serghei Stanisev a supravietuit cu un rezultat categoric la cea de-a sasea motiune de cenzura initiata de opozitia de dreapta si cea nationalista si prilejuita de daunele aduse Bulgariei de pe urma sanctiunilor impuse de Comisia Europeana. Sint semne clare insa ca problemele coalitiei social-liberale abia incep.



Stanişev supravieţuieşte unei crize care abia începe
Guvernul socialistului Serghei Stanişev a supravieţuit cu un rezultat categoric la cea de-a şasea moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia de dreapta şi cea naţionalistă şi prilejuită de daunele aduse Bulgariei de pe urma sancţiunilor impuse de Comisia Europeană. Sînt semne clare însă că problemele coaliţiei social-liberale abia încep.

PROTESTE. În mai multe regiuni au avut loc proteste ale crescătorilor de animale, nemultumiţi de oprirea subvenţiilor europene.  Cîteva sute de fermieri din Munţii Rodopi au blocat intersecţia drumurilor între Kardjali, Djebel şi Momcilgrad. Acţiuni similare au fost organizate în regiunile Vratza, Dobrici, Veliko Tîrnovo, Razgrad şi Plovdiv.

ARESTĂRI. La Vratza au fost arestaţi patru lideri ai protestatarilor în timp ce aceştia se pregăteau să taie trei vite în scopul de a le trimite capetele liderilor coaliţiei tripartite – Stanişev, Simeon de Saxa Coburg Gotha şi Ahmed Dogan. Preşedintele asociaţiei producătorilor de lapte, Adrian Tzakonski, a declarat că, în loc să subvenţioneze modernizarea Sectorului, autorităţile le amendează pe motiv că fermele nu corespund standardelor europene.  Fermierii cer ca subvenţiile oprite să fie compensate din excedentul bugetar care în acest an va putea depăşi echivalentul a 2,5 miliarde de euro. Un eventual pas în această direcţie însă va crea probleme noi în relaţiile, şi aşa tensionate, dintre Sofia şi Bruxelles.  Oricum, ministrul Agriculturii a promis că plata subvenţiilor va începe într-o săptămînă, iar funcţionarii vinovaţi vor fi concediaţi. Fermierii ameninţă cu noi acţiuni de nesupunere civică la începutul lunii septembrie, cînd va putea începe şi o grevă generală, organizată de Confederaţia Sindicatelor Independente. Sosirea crescătorilor de animale la Sofia, condusă de liderul opoziţiei, ex-generalul de poliţie Boiko Borisov, ar putea provoca o explozie socială. Partidul lui Borisov a lansat ieri 17 măsuri anticriză, între care consultări în vederea organizării de alegeri anticipate.

×
Subiecte în articol: externe