x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Fiji încearcă să se refacă după trecerea unui ciclon foarte violent

VIDEO - Fiji încearcă să se refacă după trecerea unui ciclon foarte violent

22 Feb 2016   •   11:53

În insulele Fiji au loc operaţiuni uriaşe de curăţenie după trecerea prin acest arhipelag din Pacific a celui mai puternic ciclon din istoria sa, care a ucis cel puţin 17 persoane, a distrus mai multe case şi a produs daune infrastructurii, informează agenţia France Presse.

Ciclonul tropical Winston a fost însoţit de vânturi de până la 325 kilometri pe oră. Acesta este singurul ciclon de categoria a 5-a care a lovit vreodată Fiji, un arhipelag melanezian foarte dependent de turism, în care trăiesc 900.000 de locuitori.

Ciclonul a produs cel puţin 17 morţi, a anunţat luni organizaţia umanitară neguvernamentală 'Care Australia', citând oficiali guvernamentali din Fiji.

Anterior, Oficiul Naţiunilor Unite de Asistenţă Umanitară (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, OCHA) făcuse o evaluare iniţială de şase morţi.

Bilanţul ar putea continua să crească pe măsură ce vor veni în capitală noi informaţii din zonele îndepărtate ale arhipelagului, notează AFP.

"Case au fost distruse, multe zone joase au fost inundate", a declarat premierul Voreqe Bainimarama. "După această tragedie, mulţi locuitori sunt fără electricitate, apă şi nu au acces la comunicaţii", a precizat acesta.

Locuitorii din Fiji au postat pe reţelele sociale imagini înfăţişând case cu acoperişuri distruse, străzi inundate şi semne de circulaţie îndoite.

Iris Low-McKenzie, directorul local al organizaţiei neguvernamentale 'Salvaţi Copiii' a spus că este prea devreme pentru a evalua pagubele de pe insulele cele mai îndepărtate ale arhipelagului compus din aproximativ 330 de insule.

"Sunt îngrijorat de soarta comunităţilor care trăiesc în insule îndepărtate cu care nu am reuşit să comunicăm", a spus Low-McKenzie. "Atât timp cât comunicaţiile nu au fost refăcute, nu vom şti situaţia lor", a explicat aceasta. Autorităţile din Noua Zeelandă au trimis un avion P-3 Orion pentru a evalua pagubele în localităţile cele mai îndepărtate.

Ciclonul Winston a lovit principala insulă Viti Levu unde se află capitala Suva, care a fost însă destul de puţin afectată.

Premierul a avertizat că ţara s-a confruntat "cu un test sever", făcând apel la locuitori 'să fie solidari' şi să se "ajutor reciproc".

Starea de catastrofă naturală a fost declarată pentru o perioadă de o lună. Toate şcolile, dintre care multe servesc drept adăpost de urgenţă, vor rămâne închise timp de o săptămână.

Mulţi locuitori şi-au petrecut noaptea în aceste centre de evacuare, unde au primit hrană şi apă, relatează AFP

Copacii căzuţi au blocat drumurile şi au provocat întreruperi ale curentului electric pe insula Viti Levu iar toate zborurile aeriene au fost anulate de pe aeroportul internaţional Nadi, acestea urmând să fie reluate luni.

Ministrul australian al afacerilor externe Julie Bishop a propus să se acorde asistenţă arhipeleagului afectat de ciclon.

Potrivit unui responsabil al Crucii Roşii pentru zona Pacificului, prioritatea va fi reabilitarea caselor şi alimentarea cu apă potabilă la cele peste 700 de centre de evacuare deschise de autorităţi.

Serviciile meteorologice locale au emis o atenţionare potrivit căreia după ciclon, arhipelagul melanezian trebuie să se mai aştepte încă la vânturi violente, ploi abundente şi valuri puternice.AGERPRES×
Subiecte în articol: ciclonul winston insulele fiji