Pe viticultorii europeni ii aşteaptă zile nu tocmai bune. Uniunea Europeană pregăteşte reforma sectorului viticol, iar printre cei mai nemulţumiţi sunt producătorii est-europeni.
Proiect Criticat - esticii nu sunt mulţumiţi de reforma viticulturii
Pe viticultorii europeni ii aşteaptă zile nu tocmai bune. Uniunea Europeană pregăteşte reforma sectorului viticol, iar printre cei mai nemulţumiţi sunt producătorii est-europeni.
In Europa de Est, reforma sectorului viticol nu bucură pe nimeni. Din Ungaria pănă in Bulgaria, producătorii de vin sunt nu doar nemulţumiţi, ci de-a dreptul ingrijoraţi de normele europene care ameninţă să le reducă la jumătate suprafeţele cultivabile, se arată intr-un reportaj realizat de agenţia France Presse.
PLANUL. Un proiect prezentat săptămăna trecută la Bruxelles vizează reevaluarea criteriilor după care sunt distribuite in prezent subvenţiile de 1,3 miliarde de euro acordate viticultorilor din cele 27 de state membre. Comisia Europeană ia in calcul acordarea unor "prime" pentru renunţarea la circa 200.000 de hectare cultivabile cu viţă-de-vie. Confruntată cu un exces de producţie la capitolul vin, UE incearcă să devină mai competitivă şi să ţină pasul cu concurenţa din Chile, Africa de Sud, Australia sau Noua Zeelandă.
Pentru est-europeni, planul echivalează cu perspectiva unui dezastru. "Dacă acest proiect de reformă este adoptat, suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie se va reduce la jumătate. Ar fi o catastrofă", este de părere reprezentantul Consiliului Naţional ungar al comunităţilor viticole. El crede că viticultorii mai sărăci din Ungaria vor alege să-şi reducă suprafeţele cultivate, deşi supraproducţia nu este o problemă in Ungaria. Nici slovacii nu sunt mai incăntaţi de noul proiect. "Propunerea este o catastrofă şi nu va avea un efect benefic nici asupra calităţii, nici asupra vănzării vinurilor europene. In schimb, ii va avantaja pe producătorii importanţi din statele mari", este de părere Jaroslava  Patkova, membră a Uniunii slovace a producătorilor de vin.
De aceeaşi părere este colegul său din Romănia, Petre Călin Mocanu, citat de AFP. "Ne opunem unui astfel de proiect, mai ales in condiţiile in care suprafeţele cultivabile tocmai au fost reduse", spune el.