x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vine criza şi în Bulgaria

Vine criza şi în Bulgaria

de Petio Petkov    |    20 Noi 2008   •   00:00

Corespondenţă din Sofia
Între 40.000 şi 80.000 de bulgari îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele 2-3 luni, în urma crizei financiare internaţionale.



Potrivit ministrului bulgar pentru Probleme Sociale, Emilia Maslarova, de la 5,4%, cât este acum, şomajul va putea depăţi 7% la începutul lui 2009. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Bojidar Danev, consideră că prognozele Guvernului sunt prea optimiste. În realitate, îşi vor putea pierde locurile de muncă peste 100.000 de bulgari. Metalurgia, industria minieră şi cea chimică vor fi printre cele mai grav afectate ramuri.

FALIMENTE. Combinatul siderurgic Kremikovţi va putea fi salvat de la faliment numai prin minune. Au început concedieri la căile ferate, în porturi, la combinatul siderurgic Stomana Industry, din Pernik, la combinatul pentru metale neferoase din Plovdiv, în uzilele pentru îngrăşăminte chimice.

Ministrul Finanţelor, Plamen Oreşearski, a constatat că primele victime ale crizei au devenit sectoarele care vând mărfuri pe credit. Investiţiile străine în acest an vor scădea cu un miliard de euro, iar deficitul în balanţa de plăţi va marca un record de 6 miliarde de euro – 16% din PIB, faţă de 13,5% acum un an. Deficitul în balanţa comercială este până acum de 6,5 miliarde de euro.

TURISMUL, ŞI EL AFECTAT. Anul 2009 va fi marcat de falimente şi închiderea de hoteluri pe litoral şi în staţiunile montane. Numărul turiştilor străini va putea scădea cu circa 30-60%, prognozează directorul executiv al staţiunii Albena, Krasimir Stanev. În acest an, profitul realizat de Albena a fost cu 20% mai mic faţă de 2007.

Bugetul pentru anul 2009 prevede un surplus de 3 procente. Un procent va putea fi folosit pentru suplimentarea fondurilor de şomaj. Vor fi acordate stimulente financiare patronilor ce angajează şomeri cu copii.

×
Subiecte în articol: externe