x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Violenţe la Sofia, în faţa Parlamentului

Violenţe la Sofia, în faţa Parlamentului

de Petio Petkov    |    15 Ian 2009   •   00:00

Corespondenţă din Sofia
Câteva mii de cetăţeni – majoritatea studenţi şi elevi – au protestat, ieri, în Piaţa Parlamentului de la Sofia, împotriva corupţiei clasei politice, a lipsei de transparenţă şi a conducerii incompetente a ţării pe toată durata tranziţiei. Ei au cerut participarea societăţii civile la elaborarea legilor şi la actul de guvernare. Pentru prima dată protestul a fost organizat prin Internet, de mai multe organizaţii civice, fără participarea partidelor.



Studenţii care au venit din provincie au scandat în drum spre Parlament: "Nu mafiei politice! Noi miniştri în locul capetelor goale”, "Serghei Stanişev este cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut...Rusia”.

CIOCNIRI. Imediat după începerea mitingului au fost înregistrate ciocniri violente între un mic grup de demonstranţi şi forţele de ordine. Membrii grupului, format aparent din suporteri ai unor echipe de fotbal, au aruncat cu bucăţi de gheaţă şi cu bulgări de zăpadă în Parlament. Organizatorii mitingului au declarat că este vorba despre o provocare şi au cerut intervenţia poliţiei.

Primarul Sofiei a retras permisul de organizare a acţiunii după ce poliţiştii au avertizat că se pregăteşte un atentat cu bombă artizanală ce va fi detonată de la distanţă. Semnalul nu s-a confirmat, dar poliţiştii l-au folosit drept motiv pentru a evacua piaţa cu ajutorul forţei, folosindu-şi bastoanele din dotare. Sute de demonstranţi au fost bătuţi, zeci – arestaţi, 20 – majoritatea elevi în vârstă de 14-18 ani, au fost internaţi la spitalul de urgenţă. Organizaţiile studenţeşti au cerut demisia ministrului de Interne Mihail Mikov.

VA CONTINUA. La protestul naţional, ce va continua şi în următoarele două zile, participă ecologiştii şi membrii federaţiei fermierilor. Primii cer respectarea legilor europene de ocrotire a naturii. Fermierii doresc să participe la elaborarea politicii agricole, concedierea şi judecarea funcţionarilor corupţi responsabili pentru pierderea a sute de milioane de euro subvenţii europene. De menţionat că şi poliţiştii organizează sâmbătă un protest naţional cerând însă nu demisia Guvernului, ci majorarea cu 50 la sută a salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

×
Subiecte în articol: externe