x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Violenţele se extind în sudul Ucrainei. Un mort şi mai mulţi răniţi la Odessa

Violenţele se extind în sudul Ucrainei. Un mort şi mai mulţi răniţi la Odessa

02 Mai 2014   •   20:56
Violenţele se extind în sudul Ucrainei. Un mort şi mai mulţi răniţi la Odessa

Poliţia locală din Odessa a anunţat că un bărbat a murit şi mai mulţi au fost răniţi în ciocniri ale taberelor adverse care au loc în acest oraş ucrainean, cel mai mare din sudul ţării, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Împuşcată în piept, victima a decedat la sosirea ambulanţei, au precizat forţele de ordine, care precizează că protestatarii folosesc cocteiluri Molodov, bucăţi de pavaj şi „dispozitive explozive”.

Alte zece persoane au fost rănite în confruntările dintre susţinătorii unităţii Ucrainei şi proruşii înarmaţi cu bâte, care i-au agresat, a constatat un jurnalist AFP.

Mai multe zeci de proruşi purt~nd căşti şi înarmaţi cu b~te au atacat un grup de persoane care defilau la Kiev, în centrul oraşului. Poliţia a încercat să despartă cele două tabere, dar atacurile s-au soldat cu zeci de răniţi de ambele părţi. Abia într-un târziu forţele de intervenţie au reuşit să separe cele două tabere.

Confruntări extrem de violente au loc între cei care susţin unitatea ţării şi separatiştii care doresc apropierea de Rusia sau chiar alipirea la federaţie, cum a fost cazul Crimeii. Totul se petrece în aceeaşi zi în care armata ucraineană a declanşat o amplă operaţiune militară în oraşele rusofone din estul ţării, aproape de graniţa cu Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut Ucrainei să îşi retragă trupele din estul şi sudul ţării. Moscova a cerut, totodată, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Reuniunea va avea loc sâmbătă seară.

Violenţele din centrul Odessei au izbucnit în Piaţa Sobornaia, după ce participanţii la două mitinguri paralele s-au luat la bătaie. La prima demonstraţie participau mii de susţinători ai puterii proeuropene de la Kiev, cărora li s-au alăturat şi fanii echipei locale de fotbal Cernomoreţ. La manifestaţia rivală luau parte sute de simpatizanţi ai Rusiei, înarmaţi cu bâte de basseball şi scuturi.

Sâmbătă a fost o zi extrem de sângeroasă, care a început cu ofensiva armatei ucrainene în oraşele rusofone din estul ţării. La Slaviansk, separatiştii au doborât două elicoptere ale armatei.

Ministerul ucrainean de Interne a confirmat moartea celor doi piloţi de elicopter. Pe de altă parte, autorităţile de la Kiev susţin că şi de partea separatişilor s-ar fi înregistrat mai multe decese.

Separatiştii au preluat controlul asupra centrului de feroviar din Doneţk şi au ordonat oprirea tuturor trenurilor, indiferent dacă se aflau în gări sau pe traseu.
 

×
Subiecte în articol: conflict ucraina