x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Virginia Raggi, primul primar femeie al Romei

Virginia Raggi, primul primar femeie al Romei

20 Iun 2016   •   14:58
Virginia Raggi, primul primar femeie al Romei

Virginia Raggi, candidata populistă a Mişcării 5 Stele (M5S), a fost aleasă triumfal duminică primar al Romei - o premieră pentru o femeie -, un veritabil afront adus Partidului Democrat (PD) condus de şeful guvernului, Matteo Renzi, relatează AFP.

Rezultatele parţiale, după numărarea a 80% din buletinele de vot, îi acordă acestei avocate în vârstă de 37 de ani 67,2% din voturi, potrivit rezultatelor aproape definitive, cu mult înaintea lui Roberto Giachetti, candidatul PD (centru-stânga)

La Torino (nord-vest), o altă novice din M5S, Chiara Appendino, 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe experimentatul primar în exerciţiu Piero Fassino, o personalitate a PD care a denunţat apelul Ligii Nordului a lui Matteo Salvini, aliat al Frontului Naţional din Franţa, pentru a vota cele două candidate ale M5S cu scopul de a-l învinge pe Matteo Renzi.

În schimb, la Milano (nord), capitala economică a ţării, candidatul PD Giuseppe Sala, fost comisar al Expoziţiei Universale, a câştigat cu 51,7% din voturi.

Partidul lui Matteo Renzi s-a mai menţinut la Bologna (centru), un fief istoric al stângii, însă nu a intrat în turul al doilea la Napoli (sud-vest), unde primarul în exerciţiu Luigi De Magistris, atipic om de stânga şi inamic declarat al lui Matteo Renzi, a fost reales fără probleme.

Pentru aceste alegeri parţiale, la care au fost aşteptaţi aproape nouă milioane de cetăţeni cu drept de vot din peste 100 de localităţi, participarea, deja redusă în primul tur, a încasat o nouă lovitură, la Roma ca şi în alte oraşe, abia depăşind 50%, potrivit Ministerului de Interne.

Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea ţării în februarie 2014 cu singur bagaj politic experienţa sa ca primar al Florenţei, iar referendumul constituţional din această toamnă va servi ca vot ghilotină.

În octombrie, italienii vor fi chemaţi să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de parlament care limitează puterile Senatului şi urmăreşte să confere stabilitate guvernamentală ţării.

Matteo Renzi a spus şi a repetat: dacă reforma este respinsă, va demisiona din funcţia de premier. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Virginia Raggi