x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIRUSUL ZIKA. Primul caz de contaminare pe teritoriul Germaniei

VIRUSUL ZIKA. Primul caz de contaminare pe teritoriul Germaniei

13 Mai 2016   •   22:30
VIRUSUL ZIKA. Primul caz de contaminare pe teritoriul Germaniei

Institutul Robert Koch de virusologie din Berlin a informat vineri, într-un comunicat de presă, că a fost înregistrat primul caz de contaminare cu virusul Zika pe teritoriul Germaniei, transmiterea producându-se pe cale sexuală, relatează DPA şi EFE.

Până în prezent, în Germania s-au înregistrat 49 de cazuri de contagiere cu Zika, virusul fiind totdeauna contractat în afara teritoriului german. Cazul raportat vineri este primul în care boala s-a transmis în Germania.

Persoana afectată este o femeie care a întreţinut relaţii sexuale neprotejate cu un bărbat recent revenit din Porto Rico. Aceasta a călătorit în mica insulă caraibiană la începutul lunii aprilie şi, după ce s-a întors în Germania, a început să aibă simptome caracteristice infecţiei cu virusul Zika. Femeia, care din a doua parte a lunii ianuarie nu a fost în nicio regiune în care este răspândit la ora actuală virusul Zika, a manifestat simptomele maladiei cu două săptămâni mai târziu decât partenerul ei.

Acesta nu este primul caz de acest fel din Europa, menţionează experţii.

Având în vedere zona geografică în care locuieşte femeia, precum şi actuala perioadă din an, specialiştii au apreciat că se exclude posibilitatea ca boala să fi fost transmisă printr-o înţepătură de ţânţar Aedes aegypti, cea mai obişnuită cale de răspândire a virusului.

Există o puternică suspiciune că, atunci când este contractat de femei însărcinate, virusul Zika poate afecta fătul, provocând microcefalie, o malformaţie foarte gravă, fatală uneori.

De aceea, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a recomandat bărbaţilor care au efectuat deplasări în zonele afectate de Zika să utilizeze totdeauna prezervative în timpul relaţiilor sexuale, mai ales cu femei însărcinate.

Virusul Zika este foarte răspândit în ultimele luni în America Centrală şi de Sud, precum şi în unele ţări din Pacificul de Sud.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: zika virusul zika germania