x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Visurile romanilor au nascut o Piata

Visurile romanilor au nascut o Piata

02 Sep 2004   •   00:00

Romania are, in sfarsit, un loc numai al ei in Canada. Piata Romania va fi inaugurata luna aceasta la Montreal. Primaria Montrealului a refuzat amplasarea ei intr-un cartier "de romani", dar l-a considerat pe "cel portughez" ideal pentru constructie.

COSTIN ANGHEL, ANA MARIA LUCA

Evenimentul inaugurarii Pietei Romania va ramane in istoria comunitatii de romani din Canada ca un simbol al recunoasterii culturii si spiritualitatii romanesti. Dupa 1990, tot mai multi romani au ales calea emigrarii. O destinatie favorita a lor a fost si este Canada, cu ale sale metropole, Quebec si Montreal. Asa spune Cristian Bucur, presedinte Asociatiei Romane din Canada (ARC), care a fost, daca nu la originea acestui proiect, macar foarte implicata in realizarea lui. Dar cum lucrurile nu sunt atat de simple cum par de aici, din Romania, amenajarea acestei piete nu a decurs fara peripetii si discutii.

O SCURTA ISTORIE. Ideea amplasarii unei statui a lui Eminescu la Montreal a aparut in comunitatea romana de acolo de cativa ani buni. Probabil, datorita faptului ca la Montreal existau mai multi romani sensibili la cultura. Un aspect important este numarul imigrantilor si cresterea lui continua. Se apreciaza a fi intre 50.000 si 60.000 de romani in prezent. Fostul primar, Pierre Bourque, a decis sa invite reprezentanti ai comunitatii romane cu care sa se consulte. Toti cei 14 invitati au fost de acord intr-un singur sens: locul propus de primarie nu are prea multe de a face cu comunitatea romaneasca. Piata Romania se afla intr-un cartier portughez. Unul dintre locurile propuse, cu o concentratie mare de romani, a fost cartierul Côte des Neiges. Autoritatile canadiene nu au acceptat. Piata Romania va fi... in cartierul portughez. Si gata! Arhitectul de origine romana Dan Hanganu a fost implicat foarte activ in alegerea locului actual.

PREZENT. Piata Romania a fost in totalitate amenajata pe cheltuiala Primariei orasului Montreal. In centrul ei se afla amplasata statuia lui Mihai Eminescu, donata de statul roman. S-a creat un comitet de initiativa si organizare, din care face parte si ARC, care a inceput activitatile culturale. Nu sunt prilejuite doar de inaugurarea Pietei, ci si a 100 de ani de prezenta romaneasca in Quebec si 85 de ani de relatii diplomatice. Toate acestea vor fi marcate printr-un spectacol prezentat pe terenul ARC de la Val-David, unde vor fi prezente peste 1.000 de persoane. Fondurile pentru alte manifestari lipsesc, dupa cum spuneau reprezentantii ARC. "Nimic nu e sigur" in continuare. Nici Guvernul Romaniei si nici cel al Canadei nu finanteaza comunitatea romaneasca pentru a putea realiza un alt eveniment. Dorinta membrilor ARC este ca inaugurarea Pietei Romania sa nu fie transformata de nimeni in campanie electorala.

ROMANII CANADEI

Asociatia Romana din Canada (ARC) a fost infiintata in octombrie 1952 de un grup de romani nou-veniti pe meleagurile Canadei. Ei au pus bazele primei asociatii romanesti de tip laic, cultural, din Canada.

In anul 1953 se obtine statutul de incorporare "nonprofit" de catre membrii fondatori: Gheorghe Loghiade, Gheorghe Stanciu, Petre Sultana, Miron Georgescu, Nichita Tomescu, Florin Marghescu, Alexandru Fonta, Ion Taranu si Pop Mihai. ARC a generat o serie intreaga de evenimente si initiative de natura sa usureze si sa infrumuseteze viata romanilor canadieni, promovand spiritul de libertate in tara de origine si de multiculturalism in tara de adoptie. Toate activitatile Asociatiei Romane din Canada sunt sustinute de voluntari.

REFUZ

"Unul dintre locurile propuse, cu o concentratie mare de romani, a fost cartierul Côte des Neiges. Autoritatile canadiene nu au acceptat. Piata Romania va fi... in cartierul portughez" - Cristian Bucur presedinte Asociatiei Romane din Canada
×
Subiecte în articol: romania diaspora romani canada