x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vitali Kliciko a preluat primăria Kievului şi are sarcina dificilă de a decide ce face cu Maidanul

Vitali Kliciko a preluat primăria Kievului şi are sarcina dificilă de a decide ce face cu Maidanul

de Agerpres    |    05 Iun 2014   •   20:09
Vitali Kliciko a preluat primăria Kievului şi are sarcina dificilă de a decide ce face cu Maidanul

Liderul partidului ucrainean UDAR, Vitali Kliciko, a fost învestit joi în funcţia de primar al capitalei Kiev, el promiţând toleranţă zero faţă de corupţie, dar a susţinut în acelaşi timp dezafectarea Maidanului, ceea ce i-ar putea aduce neînţelegeri cu liderii mişcării din această piaţă devenită simbol al revoltei împotriva fostului preşedinte Viktor Ianukovici, relatează agenţia EFE.

Fostul campion la box a obţinut 56,7% din voturi la alegerile locale de pe 25 mai. Aliat al preşedintelui ales în aceeaşi zi, Petro Poroşenko, Kliciko a mai promis un program de 500 de zile în care va transforma Kievul într-un oraş european modern.

Dar pentru a începe acest program este nevoie să ia o decizie privind Piaţa Independenţei (zisă şi Maidan), care continuă să fie ocupată, deşi baricadele ridicate în cele trei luni de revoltă au fost înlăturate. Kliciko este de părere că Maidanul şi-a îndeplinit misiunea, iar acum oraşul trebuie să revină la normalitate, însă a asigurat că nu va folosi forţa împotriva activiştilor din piaţă, pe care mulţi îi consideră eroii revoluţie anti-Ianukovici.

Intenţia lui de a evacua piaţa nu este pe placul liderilor Maidanului, care vor ca mişcarea lor să rămână în inima Kievului până când noua putere îşi va fi respectat promisiunile, printre care se numără şi controlul popular asupra activităţii deputaţilor ce vor fi aleşi la următorul scrutin legislativ. În plus, unii dintre cei instalaţi în tabăra de corturi de pe Maidan nu au unde să meargă, în special persoanele provenite din estul rusofon al ţării, care se tem şi de represaliile separatiştilor proruşi.

Unii au propus ca în această piaţă să fie ridicat un monument în amintirea celor circa o sută de victime ale revoltei şi să se creeze un pavilion permanent unde cetăţenii şi turiştii vor putea să se informeze despre revoluţia împotriva lui Ianukovici. 

×
Subiecte în articol: vitali kliciko kiev