x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina! Războiul intră într-o fază critică

Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina! Războiul intră într-o fază critică

de Şerban Mihăilă    |    30 Sep 2022   •   10:47
Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina! Războiul intră într-o fază critică
Sursa foto: HEPTA

Într-o escaladare majoră a războiului pe care Rusia îl poartă de şapte luni, Vladimir Putin a semnat astăzi tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina. Din acest moment, orice atac asupra lor va permite Kremlinului să-și dezlănțuie întregul arsenal militar, inclusiv cel nuclear, contra „agresorilor”.

Rusia a recunoscut independenţa regiunilor Zaporojie şi Herson, potrivit decretelor preşedintelui rus Vladimir Putin, publicate vineri pe portalul oficial de informaţii juridice al Kremlinului. Decretele intră în vigoare din ziua în care sunt semnate.

Putin a declarat că este pregătit să apere aceste teritorii folosind toate mijloacele disponibile, sugerând că ar fi dispus să recurgă la un atac nuclear pentru a împiedica eforturile Ucrainei de a-şi elibera teritoriul suveran.

Eșecurile în lanț suferite în ultimele săptămâni pe frontul ucrainean, modul dezastruos în care a gestionat până acum întreaga campanie militară, precum și nemulțumirea crescândă a rușilor față de ordinul de mobilizare au slăbit serios poziția președintelui Putin.  

Imaginea liderului rus a depins mereu de forța pe care acesta a inspirat-o, dar care îi lipsește acum aproape în totalitate. Cu spatele la zid, Putin nu-și poate permite să piardă și pare dispus să sacrifice orice pentru a rămâne la putere, chiar dacă acest lucru ar însemna să apese butonul nuclear.   

De altfel, cota de popularitate a preşedintelui rus a scăzut cu şase puncte procentuale, de la 83% la 77%, după ce liderul de la Kremlin a decretat mobilizarea militară parţială în Federaţia Rusă, potrivit unui sondaj dat publicităţii, ieri, de Centrul independent Levada.

Anunţul privind semnarea decretelor de anexare a declanşat o nouă rundă de condamnări internaţionale.

„Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie din Ucraina nu ar avea nicio valoare juridică şi merită să fie condamnată", a declarat reporterilor secretarul general al ONU, António Guterres, imediat după anunțul Kremlinului. 

 

×
Subiecte în articol: vladimir putin