x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin despre avarierea gazoductelor Nord Stream: Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului. Care sunt soluțiile

Vladimir Putin despre avarierea gazoductelor Nord Stream: Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului. Care sunt soluțiile

12 Oct 2022   •   17:05
Vladimir Putin despre avarierea gazoductelor Nord Stream: Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului. Care sunt soluțiile
Sursa foto: Hepta

Vladimir Putin spune că avarierea gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică sunt un act de sabotaj pentru a rupe legăturile dintre Rusia și Europa, scrie Reuters.

"Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului Nord Stream", a spus președintele rus la Conferinţa Moscow Energy Week.

El a mai acuzat de terorism internațional atacurile de la 26 septembrie 2022 asupra celor două gazoducte, fapt ce avantajează SUA, Polonia și Ucraina.

''Beneficiarii sunt evidenţi, întrucât consolidează importanţa geopolitică a sistemelor gazeifere rămase, a celui care trece pe teritoriul Poloniei şi a celui din Ucraina, pe care Rusia l-a construit pe cheltuiala proprie. Dar şi importanţa Statelor Unite, care de acum înainte îşi pot livra energia la preţuri ridicate'', a explicat acesta.

Totodată, el a sugerat că Rusia poate redirecţiona gazele destinate UE prin Marea Neagră, spre Turcia.

"O porțiune din Nord Stream 2 este intactă, iar Rusia poate livra gaze spre Germania, însă propunerea a fost refuzată de autoritățile de la Berlin", afirm liderul de la Kremlin.

Gazoductul Nord Stream 2 nu a fost niciodată operațional din cauza opoziției SUA, care a presat Germania să nu-l deschidă.

De asemenea, Putin a mai spus că cele două gazoducte se pot repara, însă pentru asta trebuie luată o decizie de către cele două părți, respectiv Federația Rusă și UE, atât cu privire la reparații, cât și la garanțiile de exploatare. 
''Mingea este în terenul Uniunii Europene. Dacă vrea, nu are decât să deschidă robinetul'', a spus acesta, care a mai precizat că, în situația în care gazoductele Nord Stream nu vor fi operaționale, Rusia poate redirecționa gazele către Turcia şi ''să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia''.

''Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident'', a conchis el.

×