x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Voronin in lupta cu "lichelele"

Vladimir Voronin in lupta cu "lichelele"

30 Iul 2004   •   00:00
Vladimir Voronin in lupta cu "lichelele"

Liderul comunist de la Chisinau ne-a mai gasit un nod in papura. El e convins ca inchiderea scolilor romanesti din Transnistria a fost generata de interese ale Romaniei, Rusiei, Ucrainei, SUA si Uniunii Europene.

LAVINIA TUDORAN

Nu numai liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, se foloseste de sute de copii, unii dintre ei orfani, pentru a-si varsa oful pe cei pe care nu-i prea are la suflet, ci se pare ca si presedintele moldovean, Vladimir Voronin.

CAUZA. El a condamnat actiunile "lichelelor", Smirnov si anturajul sau, de asaltare a scolilor romanesti din Transnistria, gasind insa acest prilej potrivit pentru a ne arata din nou cu degetul: "Situatia din Transnistria a fost in mare masura generata de concurenta globala dintre parti interesate ca Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeana, Ucraina si Romania. Nu putem ignora ceea ce este incontestabil: antagonismul dintre interese este vadit, dar nici sa ramanem o victima a acestor confluente nu putem si nu avem dreptul!". Cu alte cuvinte, interesele Romaniei peste Prut l-au scos din minti pe Smirnov si l-au convins sa-si trimita securistii sa devasteze scolile romanesti din Transnistria.

LIMBA MOLDOVENEASCA. Bineinteles, pentru Voronin cuvantul "romanesti" nici nu exista, chiar daca profesorii si copiii care se opun militiilor transnistrene sustin ca ei sunt romani si vorbesc limba romana. In viziunea lui Voronin, "Smirnov a luat ostatici copii numai pentru faptul ca acestia invata limba moldoveneasca pe baza grafiei latine". Celebra limba "moldoveneasca".

"GRIJA MARE". Liderul de la Tiraspol si oamenii sai nu au insa nici o grija. Dimpotriva, lanseaza, chiar de la Moscova, anunturi-bomba.

Asa-numitul ministru de Externe transnistrean, Valeriu Litcai, a declarat ca Tiraspolul ar putea organiza un referendum privind eventuala alipire a republicii separatiste la Federatia Rusa, al carei regim este acuzat, de altfel, ca il protejeaza pe Smirnov.

ASEDIILE

In dreapta Nistrului insa, situatia este pe zi ce trece mai dramatica. Dupa ce a fost inchisa si distrusa scoala romaneasca din Tiraspol si asediata cea din Tighina, cateva zeci de militieni transnistreni au intrat ieri cu forta in interiorul liceului romanesc din Rabnita. Dupa patru zile de rezistenta, profesorii liceului, elevii si parintii acestora s-au inchis in biroul directorului, decisi sa nu cedeze. Unele scoli si-au facut afise pe care au scris mesaje pentru militii: "Va este frica de copii?", "Dati-ne scolile furate inapoi!".

×
Subiecte în articol: externe