x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Volodimir Zelenski i-a retras cetățenia oligarhului care l-a ajutat să devină președinte

Volodimir Zelenski i-a retras cetățenia oligarhului care l-a ajutat să devină președinte

28 Iul 2022   •   15:30
Volodimir Zelenski i-a retras cetățenia oligarhului care l-a ajutat să devină președinte
Sursa foto: Președinția Ucrainei

Volodimir Zelenski a retras cetățenia ucraineană mai multor oligarhi, printre care se află și Igor Kolomonski, cel care l-a propulsat la președinția țării, transmite canalul israelian de știri i24News.

Oligarhii ucraineni de origine evreiască, supuși deciziei de retragere a cetățeniei, sunt Igor Kolomonski, Ghennadi Korban și Vadim Rabinovici. Ultimul este și deputat în Rada Supremă din partea opoziției. 

Motivul oficial al acestei măsuri este că cei trei magnați dețin și cetățenia israeliană iar dubla naționalitate este ilegală în Ucraina, deși tolerată în fapt. Cu toate că aceștia au origine evreiască, Ucraina este țara lor natală.

Mai multe surse spun că Zelenski vrea să scape de oligarhii considerați corupți pentru a face pe plac Statelor Unite și UE. 

Aceștia sunt printre cei mai influenți oameni din Ucraina, iar doi dintre ei au finanțat proiecte de infrastructură, mai ales în regiunea Dnipropetrovsk, unde locuieşte a doua cea mai importantă comunitate de evrei din Ucraina.

Ghennadi Korban se afla în străinătate în momentul în care a fost luată decizia și i s-a refuzat intrarea la frontieră, confiscândui-se și pașaportul.

Deși accesul la conducerea țării a lui Volodimir Zelenski se datorează în principal oligarhului Igor Kolomonski, șeful statului a încercat apoi să-i reducă controlul în ecomomie și mass-media.  

Administrația de la Kiev nu a confirmat public informația de retragere a cetățeniei celor trei oligarhi însă decretul prezidențial a fost publicat pe 18 iulie. 


 

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski igor kolomonski