x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul îndeamnă Moscova să discute cu Kievul despre bazele din Crimeea

Washingtonul îndeamnă Moscova să discute cu Kievul despre bazele din Crimeea

de Agerpres    |    19 Mar 2014   •   22:36
Washingtonul îndeamnă Moscova să discute cu Kievul despre bazele din Crimeea

Statele Unite au îndemnat miercuri Moscova să dialogheze cu Kievul în privinţa bazelor ucrainene ocupate de forţele ruse în Crimeea şi au afirmat că Rusia va fi vinovată de orice incident provocat de trupele sau aliaţii săi, informează AFP.

"Eforturile susţinute ale Rusiei pentru a prelua controlul instalaţiilor militare ucrainene generează o situaţie periculoasă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

"Condamnăm aceste acţiuni. Rusia trebuie să dialogheze imediat cu guvernul ucrainean pentru a asigura securitatea forţelor ucrainene în regiunea ucraineană Crimeea" pe care Rusia o consideră în prezent ca făcând parte din teritoriul său, a adăugat Carney în cotidianul său briefing de presă.

Forţele ruse, care au ocupat miercuri dimineaţă cartierul general al marinei ucrainene de la Sevastopol, au preluat ulterior controlul bazei ucrainene Novoozerne, în vestul Pensinsulei Crimeea.

Aproximativ 50 de militari ucraineni au părăsit baza, sub supravegherea soldaţilor ruşi, în timp ce miliţiile proruse înălţau drapelul Federaţiei Ruse.

Comandantul adjunct al bazei a declarat telefonic pentru AFP că indivizi din cadrul miliţiilor proruse au pătruns primii, urmaţi de grupuri de femei şi copii.

Soldaţii ruşi au sosit după ei, antrenând evacuarea ucrainenilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt, trupele ruse şi aliaţii lor trebuie să asigure securitatea soldaţilor ucraineni.

"Armata rusă este în întregime responsabilă de rănirea sau uciderea de către trupele regulate sau neregulate, cele care nu arborează niciun însemn, a trupelor ucrainene din Crimeea", a avertizat el.

"Informaţiile potrivit cărora un soldat ucrainean a fost ucis ieri (marţi) sunt foarte îngrijorătoare şi îl contrazic pe preşedintele Putin atunci când afirmă că intervenţia militară rusă în Crimeea a sporit securitatea în această regiune a Ucrainei", a mai subliniat Jay Carney. 

×
Subiecte în articol: casa alba rusia ucraina