x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 10 milioane de mesaje şterse pe zi. Cum funcţionează cenzura la Twitter-ul chinezesc, Weibo

10 milioane de mesaje şterse pe zi. Cum funcţionează cenzura la Twitter-ul chinezesc, Weibo

21 Ian 2013   •   14:02
10 milioane de mesaje şterse pe zi. Cum funcţionează cenzura la Twitter-ul chinezesc, Weibo

Este site-ul cu cea mai rapidă rată de creştere a numărului de utilizatori, iar printre ei se numără şi Brad Pitt. Weibo este varianta chinezească a Twitter-ului, care, ca şi Brad Pitt, au interdicţie în China.

Recent, Brad Pitt şi-a făcut cont pe Weibo, trimiţând un prim mesaj care spunea: "Vin. Este adevărat!". Mesajul său a fost redistribuit de peste 47.000 de ori, iar într-o oră contul de Weibo al lui Brad Pitt avea 100.000 de fani. Brad Pitt nu are voie să intre în China, însă, de când a jucat în filmul "Şapte ani în Tibet", aşa că, după câteva ore, mesajul actorului a fost şters.

Până şi Brad Pitt a căzut victimă "Marelui Firewall Chinezesc", aşa cum este poreclit serviciul de cenzură al acestui site.

Peste 1.000 de oameni lucrează la acest serviciu, care are scopul de a şterge orice mesaj ar putea fi considerat periculos. Acesta este şi motivul pentru care un mesaj pe Weibo poate apărea şi la o săptămână după ce a fost trimis, dacă apare - este nevoie de un şir întreg de verificări şi aprobări.

În medie, 10 milioane de mesaje sunt şterse în fiecare zi. Pe de altă parte, există şi o veritabilă armată de propagandă, se estimează că ar fi în jur de 300.000 de persoane, care primesc echivalentul al 1,5 lei pentru fiecare mesaj postat pe Weibo, evident, fiind vorba de mesaje de laudă la adresa Partidului Comunist.

Echipa de cenzori a Weibo lucrează în schimburi care acoperă întreaga zi, având sediul în Districtul Haidien, la nord de Beijing. Utilizatorii site-ului încearcă să păcălească cenzura folosind porecle pentru numele unor personalităţi sau cuvinte codate pentru acele cuvinte despre care ştiu că sunt interzise.

Însă cei care trimit în online mesaje interzise riscă amenzi usturătoare, pe lângă închiderea conturilor.

Se estimează că 13% din cele aproximativ 100 de milioane de mesaje trimise zilnic pe Weibo sunt curăţate.

De asemenea, numărul de repostări este limitat în cazul conturilor care au trimis în trecut un mesaj care a trebuit să fie cenzurat.

Weibo a fost lansat în 2009. În prezent, Weibo are cea mai rapidă rată de creştere a numărului de utilizatori - 12 milioane de utilizatori noi în fiecare lună.

Cel mai urmărit cont este al actorului Yao Chen, care are 33,2 milioane de urmăritori, fiind pe cale să o întreacă pe Lady Gaga în topul celor mai urmăriţi oameni ai planetei pe un site de socializare. 

×
Subiecte în articol: weibo twitter brad pitt cenzură