x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks.org continuă să publice documente secrete din războiul din Afganistan

WikiLeaks.org continuă să publice documente secrete din războiul din Afganistan

13 Aug 2010   •   00:00

Fondatorul site-ului WikiLeaks.org, Julian Assange, a declarat joi că site-ul său specializat în informaţii secrete prevede, în continuare, publicarea celor aproximativ 15.000 de documente militare confidenţiale asupra războiului din Afganistan.



Julian Assange, ale cărui declaraţii erau transmise în direct, în cadrul unei videoconferinţe, la Londra, a declarat că site-ul se pregăteşte să difuzeze aceste documente, în pofida cererii formulate de Pentagon, săptămâna trecută, ca miile de documente deja publicate să îi fie predate şi să nu mai fie difuzate altele.

"Am ajuns deja la 7.000 de documente", a declarat el, fără să dezvăluie data la care vor fi făcute publice.

Întrebat dacă site-ul are intenţia să continue publicarea, el a răspuns "categoric (da)".

"Până în prezent, nu am primit niciun ajutor, în pofida solicitărilor repetate, din partea Casei Abe sau a Pentagonului", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al WikiLeaks în Germania, Daniel Schmitt, a declarat, săptămâna trecută, că site-ul ar dori contacte cu Pentagonul, în vederea examinării celor 15.000 de documente clasificate, încă nepublicate, astfel încât "redactarea textelor să permită publicarea lor fără pericol".

Pentagonul, care a subliniat că afganii citaţi în documentele publicate până în prezent sunt puşi în pericol, a anunţat că nu a primit niciodată vreo cerere în acest sens din partea WikiLeaks.org.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrel, a reacţionat, la Washington, faţă de declaraţiile lui Assange, cerând "retragerea de pe Internet a tuturor documentelor furate".

În plus, în cazul în care WikiLeaks va difuza noi documente, în pofida rezervelor şi "îngrijorării" Pentagonului cu privire la "răul" pe care aceste dezvăluiri îl "cauzează trupelor, aliaţilor şi civililor afgani nevinovaţi, se va ajunge la pragul unei lipse de responsabilitate", a declarat Morell.

Potrivit Mediafax,site-ul WikiLeaks, fondat în 2006 şi specializat în informaţii secrete, a difuzat, deja, în urmă cu aproximativ zece zile, circa 92.000 de documente clasificate, de arhivă, asupra războiului din Afganistan, făcând dezvăluiri, în principal, despre victimele civile ale conflictului şi despre presupuse legături între Pakistan şi insurgenţi.

×
Subiecte în articol: externe