x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping, pe urmele lui Mao Zedong: a primit un al treilea mandat istoric de președinte al Chinei

Xi Jinping, pe urmele lui Mao Zedong: a primit un al treilea mandat istoric de președinte al Chinei

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2023   •   09:30
Xi Jinping, pe urmele lui Mao Zedong: a primit un al treilea mandat istoric de președinte al Chinei
Sursa foto: Hepta

Xi Jinping a primit un al treilea mandat de președinte al Chinei, încununând o ascensiune care l-a făcut să devină cel mai puternic lider al țării din ultimele generații.

Xi Jinping a obținut vineri un al treilea mandat de 5 ani la președinția Chinei, în timp ce își consolidează poziția de cel mai puternic lider al țării de la Mao Zedong încoace.

Aproape 3.000 de membri ai parlamentului chinez, Congresul Național al Poporului (CNP), au votat în unanimitate în Marea Sală a Poporului pentru Xi, în vârstă de 69 de ani, ca președinte în cadrul unor alegeri în care nu a existat niciun alt candidat.

Votul a durat aproximativ o oră, iar numărarea electronică a fost finalizată în aproximativ 15 minute, notează Reuters.

Scena a fost pregătită pentru un nou mandat al lui Xi atunci când a eliminat limitele mandatelor prezidențiale în 2018. Puterea sa a fost deja extinsă în octombrie anul trecut, când a fost reconfirmat pentru încă 5 ani în funcția de secretar general al comitetului central al Partidului Comunist de guvernământ.

În următoarele două zile, oficiali aprobați de Xi urmează să fie numiți sau aleși pentru a ocupa poziții de top în cabinet, inclusiv premierul în așteptare Li Qiang, care este așteptat să fie numit în postul nr. 2 al Chinei, ceea ce îl va face responsabil de gestionarea celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Alegerea liderilor de stat de către parlament are loc la 3 luni după ce politicile dure COVID-19 au fost desființate și un nou val de infecții cauzate de tulpina Omicron, extrem de transmisibilă, s-a răspândit în întreaga țară. Cu excepția a zeci de lideri de top, toți ceilalți delegați și personalul au purtat măști.

Xi va ține un discurs luni, înainte de închiderea sesiunii parlamentare anuale, în timp ce China se confruntă cu provocări multiple, inclusiv o economie afectată de trei ani de restricții COVID și o înrăutățire a relațiilor cu Occidentul.

La începutul acestei săptămâni, Xi a acuzat Statele Unite și Occidentul pentru dificultățile cu care se confruntă economia chineză, remarci neobișnuite din partea sa pentru că se adresează direct Washingtonului.

În timp ce rolul prezidențial este în mare parte ceremonial, Xi a fost deja reales de partid pentru a prezida comisia militară centrală și a început cel de-al treilea mandat de cinci ani în calitate de comandant-șef al forțelor armate chineze.

Parlamentul i-a ales, de asemenea, pe Zhao Leji, 66 de ani, ca nou președinte al parlamentului și pe Han Zheng, 68 de ani, ca nou vicepreședinte. Ambii bărbați au făcut parte din fosta echipă de lideri de partid a lui Xi din cadrul Comitetului permanent al Politburo.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: xi jinping mandat istoric China