x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski comemorează victimele masacrelor de la Babii Iar de acum 82 de ani

Zelenski comemorează victimele masacrelor de la Babii Iar de acum 82 de ani

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2023   •   17:45
Zelenski comemorează victimele masacrelor de la Babii Iar de acum 82 de ani
Sursa foto: Hepta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comemorat vineri 82 de ani de la masacrele comise la Babii Iar, o râpă situată în ceea ce este în prezent un parc al Kievului, unde naziştii au executat peste 30.000 de evrei în decurs de câteva zile în 1941, relatează AFP şi EFE.

Vizibil emoţionat, Zelenski, el însuşi evreu şi care are membri ai familiei printre cei ucişi în timpul Holocaustului în Ucraina, în ţinuta sa obişnuită militară de culoare kaki, a aprins o lumânare şi s-a recules în faţa monumentului "Menorah" dedicat evreilor executaţi şi îngropaţi în această imensă groapă comună.

El a fost însoţit de reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi de descendenţi ai victimelor, potrivit unei înregistrări video publicate pe canalul său de Telegram în ziua comemorării a ceea ce a fost cel mai mare masacru prin împuşcare a evreilor în Ucraina comis de nazişti şi colaboratori ai lor locali.

"Adulţi, copii...Familii întregi... Femei, bărbaţi... Răul nu făcea nicio distincţie între cei pe care să-i răpună", a spus Zelenski în mesaj.

"Indiferent cât de mulţi ani au trecut, omenirea îşi va aminti de vieţile răpuse de nazism. Şi îşi va aminti întotdeauna că acest rău a fost pedepsit", a subliniat preşedintele ucrainean, promiţând "ca asta să nu se mai repete niciodată".

Potrivit cifrelor oficiale, între 100.000 şi 150.000 de persoane - evrei, dar şi romi, prizonieri de război sovietici şi ucraineni - au fost executaţi la Babii Iar între 1941 şi 1942, în timpul ocupaţiei naziste.

"Aceste crime odioase sunt imprescriptibile. Autorii lor trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei. Este singurul mod de a preveni genociduri similare în prezent", a completat premierul său, Denis Şmîgal, pe Telegram.

Şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, a făcut la rândul său o paralelă între invazia rusă, unde Kievul acuză Moscova de "crime de război", cum ar fi la Bucea, unde civili au fost ucişi în timpul retragerii forţelor ruse în primăvara anului 2022, un carnagiu dezminţit de Moscova.

"Trebuie să-i oprim pe naziştii ruşi moderni care repetă cele mai grave crime împotriva umanităţii", a spus el pe reţelele de socializare.

Volodimir Zelenski lansase anul trecut "pedepsirea criminalilor care provoacă astfel de tragedii", vizând "dictatorii şi tiranii". 

×
Subiecte în articol: Volodmir Zelenski comemorare