x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Gorghiu: E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței, mai ales cel al violenței domestice

Gorghiu: E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței, mai ales cel al violenței domestice

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2024   •   17:45
Gorghiu: E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței, mai ales cel al violenței domestice

E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței, mai ales cel al violenței domestice, afirmă ministrul Justiției, Alina Gorghiu. E necesară o cooperare consolidată între autorități și societatea civilă pentru că așa apar rezultatele palpabile în combaterea violenței, spune ministrul.

„Sunt multe provocări în societatea românească și e bine să discutăm despre ele ! Una dintre cele mai dureroase rămâne, evident, violența domestică, coșmarul de acasă. Locul care ar trebui să fie cel mai sigur pentru orice membru al familiei”, spune Alina Gorghiu, într-un mesaj transmis la Reuniunea internațională cu tema „Violența Domestică – o vulnerabilitate pentru societatea actuală?!”, organizată de Asociația D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate).

Ea anunță că în ultimii șase ani au fost peste 288.000 de plângeri pentru violență domestică și violuri în cuplu, dintre care peste 100.000 de fapte de violență domestică sesizate numai pentru anul trecut.

„Statistica pe anul în curs ne arată că situația rămâne gravă. (...) Sunt încă mulți copii, multe femei, chiar și bărbați victime ale violenței domestice care, de frică, de jenă, de rușine, din neștiință că avem legi care îi pot proteja, nu reclamă. De aceea, fac apel la fiecare victimă a violenței să aibă curaj, să aibă tăria să sesizeze organele competente, ONG-urile de profil, de lucrul care li se întâmplă. Nu ratați șansa de a ieși din cotidianul în care, acasă, domnește legea pumnului. Nu aceasta e normalitatea. Protejați-vă, vă rog, viitorul dumneavoastră, viitorul copiilor dumneavoastră. Pentru că, nimic nu garantează că victima nu poate ajunge ea, în timp, la comportamente violente. Am spus și o mai spun: e nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței, mai ales cel al violenței domestice. Trebuie să înțelegem că e nevoie de o cooperare consolidată între autorități și societatea civilă pentru că așa apar rezultatele palpabile în combaterea violenței”, adasugă ministrul Justiției.

Ea afirmă că „violența domestică este vulnerabilitate pentru societatea noastră”.

„Dar violența nu e numai în familie. O vedem pe stradă, și cel mai recent caz al bărbatului ucis în bătaie în Parcul Crângași, o vedem în școli, în mediul online. Și vă reamintesc aici că Ordinul de protecție extins, inițiativa noastră, a Justiției, este lege și va intra în vigoare la sfârșitul lunii august. Ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție vor putea fi emise pentru toate victimele, pentru toate formele de violență fizică dar și psihică: de la hărțuire online, cyberbullying, hate speech, pornografie infantilă. Indiferent dacă agresorul este membru de familie sau nu. Avem, de asemenea, un mecanism de acordare a voucherelor pentru victimele infracțiunilor, care acoperă hrană, cazare, medicamente și acest mecanism este funcțional. Vorbim despre un ajutor financiar rapid, 5 salarii minime brute (16.500 lei). Vă cer să-mi dați suportul în promovarea lui, pentru că sunt victime ale violenței care nu știu că există acest mecanism și că pot apela la el! Violența nu e doar domestică, nu trebuie trecută sub tăcere. Nici ignorată. Trebuie să implementăm instrumente noi necesare pentru a o putea combate eficient. Și vă asigur că veți avea o ușă deschisă la toate instituțiile statului, pentru a combate împreună acest fenomen”, încheie Gorghiu.

(sursa: Mediafax)

 

×