România deține un record greu de egalat în UE după numărul de cereri adresate Curții Europene a Drepturilor Omului. În 2018, la început de an, erau 9.900 de cereri de la cetățeni români; în 2019, statistica CEDO menționează 8.500 de cereri - adică 12 la sută din numărul total al petițiilor sosite din cele 47 de țări din jurisdicția Curții. Pe lângă reclamarea condițiilor precare din penitenciare, judecate pe bandă rulantă, la Strasbourg sunt pe rol cereri complexe privind abuzuri ale instanțelor, drepturile de proprietate, dar și conflicte în interiorul cultelor religioase.
În 19 februarie 2019, CEDO a dat decizia în cazul „Tothpal și Szabo contra României”, pe care l-am reținut spre prezentare deoarece situațiile celor doi apelanți au creat puternice dezbateri în comunitățile religioase din Arad și Băița - județul Cluj. Iată cum au evoluat aceste conflicte până la a fi judecate la Strasbourg.
Tothpal Bela, născut la Arad în 1964, a fost ani de zile pastor al comunității evanghelice luterane din orașul natal. În 2008, formează însă o comunitate a ,,Creștinilor liberi” și devine președinte al asociației ,,Biserica autonomă evanghelică luterană”. Inițiativele pastorului sunt considerate o schismă în interiorul bisericii luterane, care îi atrage în 2009 sancțiunea maximă – retragerea calității de a conduce parohia luterană din Arad. Începe un ciclu de plângeri și procese în care Tothpal este reclamat pentru că nu părăsea postul și continua să oficieze. Adunarea generală a parohiei, formată din enoriașii luterani, îl sprijină împotriva noului pastor numit de superiorii bisericii. În martie 2010 este dată o soluție la Tribunalul Arad la plângerea de practică ilegală a serviciilor religioase luterane, dar pastorul se apără spunând că a activat nu ca luteran, ci ca pastor protestant. Este sancționat cu o amendă de 1.000 de lei, pe care Curtea de Apel din Timișoara o ridică la 4.000 de lei, amendă penală. Între timp, pe lângă procesul pentru preoție ilegală, Biserica Luterană îl reclamă pentru gestionarea frauduloasă a parohiei din Arad, la finalul procesului fiind condamnat la 3 ani închisoare. În plângerea la CEDO depusă în 2013, pastorul exclus „uită” să precizeze că a fost condamnat pentru gestiunea frauduloasă, el reclamând doar încălcarea libertății religioase.
La Băița, intransigența morală bate preoția
Csongor Szabo, născut în 1971, la Gherla, după studii teologice, este numit în 1995 preot la Biserica Reformată din Băița. După 13 ani de slujire a comunității, în 2008, în urma unei cereri de divorț și apariția unui copil din flori, devine incompatibil cu funcția de preot reformat. Szabo trebuia să elibereze parohia, dar continuă să participe la slujbe, oficiază la nunți și înmormântări. Biserica Reformată face o plângere penală pentru practicarea de servicii ilegale religioase. În 2012, Tribunalul din Gherla îl condamnă pe Szabo la două luni de închisoare cu executare – „timp necesar condamnatului pentru reflexie”. În apel, executarea pedepsei este suspendată pentru 2 ani și 2 luni. Csongor Szabo a ridicat apoi o pensiune în județul Cluj, în zona unde a fost pastorul comunității reformate.
Despăgubiri de 6.000 de euro pentru Szabo
Decizia CEDO menționează că celor doi reclamanți, prin condamnările penale suferite, statul le-a încălcat dreptul la libertate religioasă, nefiind respectat art. 9 din Convenția pentru Drepturile Omului. Tothpal nu a solicitat despăgubiri, deși el reclamase și condițiile din detenție într-o altă cerere. Szabo a cerut daune de 30.000 de euro, dar Curtea de la Strasbourg a acordat despăgubiri de 4.500 de euro daune morale și 1.470 de euro cheltuieli de judecată.
Inițiativele pastorului sunt considerate o schismă în interiorul Bisericii Luterane, care îi atrage în 2009 sancțiunea maximă - retragerea calității de a conduce parohia luterană din Arad
Judecătoarea Antoanela Motoc a făcut parte din completul care a împărțit dreptatea pentru preoții intrați în conflict cu superiorii din Biserica Luterană și Biserica Reformată. Motoc a ajuns la Strasbourg pe locul eliberat de Corneliu Bârsan, după manevre odioase.